Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Kultúrne leto v Starom Meste prilákalo vyše 10-tisíc ľudí

Kultúrne leto v Bratislave, archívne foto Foto: TASR

Akcia bola koncipovaná tak, aby bola zaujímavá v prvom rade pre obyvateľov mesta a v druhom pre turistov. Divácky najúspešnejšie boli hry Oscara Wilda.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Na 117 podujatí tohtoročného Kultúrneho leta v bratislavskom Starom Meste sa prišlo pozrieť viac než 10.000 záujemcov. Náklady na akcie sa vyšplhali na 28.480 eur a príjem z nich bol niečo cez 19.000 eur. Vyplýva to z vyhodnotenia Kultúrneho leta, o ktorom staromestskí poslanci diskutovali na rokovaní koncom októbra.

"Kultúrne leto sme ako minulý rok stavali tak, aby bolo príjemné a zaujímavé pre mešťanov, obyvateľov Bratislavy a Starého Mesta a až v druhom rade pre turistov," povedal minulý mesiac vedúci oddelenia kultúry Ernest Huska. Pri skladaní programu sa dbalo na žánrovú pestrosť, ponuku pre všetky vekové kategórie i cenovú prístupnosť. Niektoré akcie boli platené, iné nie.

Staromestský kultúrny festival prebiehal najmä na troch miestach – na Hviezdoslavovom námestí, v Zichyho paláci a Medickej záhrade. V rámci cyklov Divadlo a Hudba na nádvorí Zichyho paláca sa odohralo 10 koncertov a osem divadelných predstavení, na ktoré sa prišlo pozrieť takmer 1500 návštevníkov. Divácky najúspešnejším s návštevnosťou 270 divákov bolo pritom predstavenie hry Oscara Wilda Lordi a predstavenie Oľgy Belešovej Baby na palube.

Žánrové bohatstvo v hudbe na ulici

Celkovo 4500 Bratislavčanov zase zaujala Hudba na námestí. Diváci si mohli počas 18 akcií vychutnať muzikál, operetu, klasiku, country, pop, jazz i dychovú hudbu. Na Hviezdoslavovom námestí sa počas pekného počasia zišlo v jeden deň aj viac ako 300 ľudí. Žánrové osvieženie zase priniesli tri chrámové koncerty, na ktoré sa prišlo pozrieť celkovo 600 ľudí. Novinkou tohto leta boli staromestské tančiarne. Na päť akcií prišlo 250 tancuchtivých Bratislavčanov. Staré Mesto preto plánuje tanečné leto zorganizovať aj budúci rok.

Medická záhrada patrila športuchtivým obyvateľom. Cyklus Cvičenie pod stromami samospráva zorganizovala 35-krát a do záhrady za cvičením zavítala asi tisícka záujemcov. Na deti tam čakali štyri rozprávkové pondelky, kde sa mohli chlapci a dievčatá tešiť z bábok i cirkusovej školy. Na divadlo sa ich prišlo pozrieť asi 800.

Staromestská knižnica prispela do ponuky Kultúrneho leta už od polovice júna prevádzkou letnej čitárne v Medickej záhrade. Kvôli nedostatku peňazí ju však otvorila o mesiac neskôr ako minulý rok a znížila aj počet titulov exemplárov najmä pri dennej tlači. K dispozícii tento rok dala 48 študijných miest a 81 titulov v 86 exemplároch denníkov a časopisov. Letnú čitáreň tak navštívilo vyše 5100 záujemcov, ktorí realizovali viac než 12.000 výpožičiek, z toho 912 kníh. Denne sa v čitárni zastavilo priemerne 70 ľudí.

Samospráve tento rok po prvýkrát na akcie Kultúrneho leta podľa starostky Tatiany Rosovej prispeli aj sponzori.