Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Hudec postavil prvý mrakodrap v Ázii, rodáci mu dnes splácajú dlh

Čína je dodnes hrdá na jeho prvý ázijský mrakodrap, 22-poschodový Park Hotel, ktorý postavili priamo v srdci Šanghaja v roku 1934. Foto: Internet

Hudecovi sa Šanghaj stal na 29 rokov domovom, zanechal tam takmer 400 realizovaných projektov. Neskôr sa usadil v americkom Berkeley, ale už neprojektoval.

Banská Bystrica 28. marca (TASR) – V Centre architekta Ladislava Eduarda Hudeca, v Späthovej vile v Banskej Bystrici, otvorili vo štvrtok podvečer stálu expozíciu venovanú životu a dielu významného architekta, ako aj jeho otcovi, staviteľovi Jurajovi Hudecovi.

Ako za organizátorov výstavy priblížil Rastislav Udžan, Banská Bystrica je rodným mestom medzinárodne známeho architekta 20. storočia Hudeca, ktorý je autorom prvého mrakodrapu v Ázii Park Hotel. Jeho život bol bohatý na straty a úporné zápasy, ako i na úspechy a plný rozvoj jeho tvorivých schopností napriek zložitým podmienkam.

"Narodil sa v rodine úspešného staviteľa Juraja Hudeca v Banskej Bystrici, ktorého osobnosť ho sprevádzala celým životom. Mladého architekta čakala po vyštudovaní Kráľovskej technickej univerzity v Budapešti úspešná budúcnosť v domácej architektonickej praxi. Všetko sa však zmenilo vypuknutím 1. svetovej vojny, ktorej utrpenia a nástrahy prežil naplno, vrátane ruského zajatia na Sibíri. Po úteku ho pud sebazáchovy priam zázračným spôsobom zaviedol do čínskeho a koncesionárskeho mesta Šanghaj," uviedol Udžan.

Hudecovi sa Šanghaj stal na 29 rokov domovom, zanechal tam takmer 400 realizovaných projektov. Neskôr sa usadil v americkom Berkeley, ale už neprojektoval. Jeho meno bolo dlhý čas neznáme. Je pochovaný na Evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici tak, ako si želal.

Podľa Udžana prvý Rok architekta Hudeca bol vyhlásený v Šanghaji v roku 2008. Odvtedy je už mnoho jeho budov zrekonštruovaných a označených ako chránené kultúrne pamiatky.

"Výstavný projekt mapuje životnú a profesijnú dráhu otca, staviteľa Juraja Hudeca a jeho slávneho syna, ako aj vzájomný vzťah, vplyv prostredia a prepojenia Banskej Bystrice a Šanghaja. Je koncipovaná v rámci časovej osi, zohľadňujúc rodinné, spoločenské a dejinné udalosti, ktoré rodinu staviteľa a architekta výraznou mierou ovplyvňovali. Výstava, ktorá potrvá do 28. marca 2020, je zároveň vyjadrením úcty a splatením podlžnosti voči osobnostiam, na ktoré sa nemá zabúdať," zdôraznil Udžan.