Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ľ. Laššáková deklaruje priestor na osamostatnenie sa Kunsthalle

Na archívnej snímke ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Foto: TASR Marko Erd

Zákon podľa ministerka kultúry SR hovorí, že samostatná organizácia môže vzniknúť od 1. januára.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD) v pondelok potvrdila, že podporí možnosť vytvorenia samostatnej Kunsthalle Bratislava. Zákon podľa nej hovorí, že samostatná organizácia môže vzniknúť od 1. januára.

Šéfka rezortu kultúry prijala pozvanie študentov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a v pondelok sa na akademickej pôde zúčastnila diskusie o situácii okolo Kunsthalle Bratislava. Minulý týždeň, počas svojej návštevy vernisáže "Inverzná romantika" v Dome umenia, Laššáková deklarovala zámer ministerstva zachovať Kunsthalle Bratislava. Počas pondelkovej diskusie ministerka zámer rezortu potvrdila verejným prísľubom o vytvorení podmienok pre osamostatnenie sa tejto galérie. „Podporím možnosť vytvorenia samostatnej Kunsthalle. Zákon hovorí, že samostatná organizácia môže vzniknúť od 1. januára," povedala.

Ministerstvo kultúry verí, že diskusia o vytvorení podmienok pre vznik samostatnej právnej inštitúcie sa po pondelku prenesie za okrúhly stôl a chystá sa osloviť odborníkov z rôznych, nielen umeleckých oblastí na vytvorenie pracovnej skupiny. Tá má podľa rezortu pripraviť relevantné podklady pre inštitucionálne osamostatnenie sa Kunsthalle Bratislava. Ministerstvo tvrdí, že začiatkom budúceho roka tak zrealizuje viac ako dvadsaťročnú snahu výtvarníkov o vytvorenie samostatne fungujúcej Kunsthalle v hlavnom meste.

Ministerka Laššáková 4. apríla uviedla, že nikto neuvažuje nad rušením ani vyhadzovaním Kunsthalle z Domu umenia na Námestí SNP v centre Bratislavy. Svoje slová smerovala najmä k zástupcom výtvarnej a umeleckej obce, ktorí jej počas slávnostného otvorenia výstavy odovzdali petíciu s požiadavkou, aby Kunsthalle bola samostatnou inštitúciou a ostala v súčasných priestoroch. Ministerka priznala, že je prekvapená z medializovaných obáv a tvrdení o rušení priestoru súčasného umenia v centre Bratislavy na úkor vzniku Kreatívneho centra. Opätovne deklarovala, že takéto úvahy sa nezakladajú na pravde.

Priznala, že približne o 18 mesiacov sa budú musieť inštitúcie sídliace v Dome umenia - Literárne informačné centrum (LIC), Národné osvetové centrum (NOC), Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) a Kunsthalle, dočasne premiestniť do iných priestorov z dôvodu rekonštrukcie objektu. Ministerstvo odmieta spochybňovanie plánovanej rekonštrukcie Domu umenia z eurofondových zdrojov a zámeru Kreatívneho centra.

Výtvarná a kultúrna obec 1. apríla vydala vyhlásenie vyjadrujúce znepokojenie zo snahy zrušiť pôsobenie Kunsthalle Bratislava v priestoroch Domu umenia a zriadiť tam tzv. Kreatívne centrum, a to bez diskusie s umeleckou obcou. Vo vyhlásení preto požaduje pre Kunsthalle právnu subjektivitu i stabilizáciu v Dome umenia, rovnako tak koncepčné riešenia oblasti kreatívneho priemyslu.