Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Lámač ženských sŕdc Julio Iglesias príde do Bratislavy

Španielsky spevák Julio Iglesias Foto: TASR/AP

Pánsky magazín Maxim zaradil známeho to „latino star“ a interpreta „love songs“ na štvrté miesto v rebríčku TOP Ten žijúcich sexy legiend.

Bratislava 19. marca (TASR) – Do slovenskej metropoly mieri ďalšia legendárna osobnosť svetovej hudobnej scény, v rámci Starry Night World Tour 2012 vystúpi na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu španielsky spevák Julio Iglesias.

Známy to „latino star“ a interpret „love songs“ prešiel v rámci koncertnej činnosti všetky kontinenty sveta, tlieskalo mu viac ako 60 miliónov divákov. Piesne nahráva v 14 jazykoch, začo sa mu dostalo ocenenia priamo od Guinnessovej knihy rekordov. V roku 1988 získal Grammy Award, o rok neskôr dostal aj hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy, v tom istom roku mu UNICEF udelil titul Špeciálneho veľvyslanca múzických umení, Francúzsko ho pasovalo za Rytiera čestnej légie. V rodnom Španielsku získal v roku 2011 Zlatú medailu za zásluhy v hudbe a umení. Najaktuálnejšie sú dve historické ocenenia od Sony Music - ako najpredávanejší latino umelec v histórii a najpredávanejší umelec v Španielsku. Vystupoval s desiatkami známych interpretov, medzi nimi sú Stevie Wonder, Frank Sinatra, Diana Ross, Sting, ale aj Plácido Domingo. V rodinnej sláve pokračujú aj dvaja synovia - Julio Iglesias Jr. a Enrique Iglesias. Na koncerte v Bratislave uvedie najpopulárnejšie hity svojej tvorby v novom šate, ktoré nájdeme aj na aktuálnom albume Julio Iglesias Numero 1, ktorý vydal minulý rok.

Španielsky spevák Julio Iglesias
Foto: TASR/AP


Julio Iglesias (rodený Julio José Iglesias de la Cueva, 23.9.1943, Madrid) ako každý španielsky chlapec túžil byť hráčom slávneho Realu Madrid. Skoro sa mu to podarilo, postupne prechádzal žiackymi družstvami, bol brankárom v juniorskom tíme. Jeho sľubná futbalová kariéra sa skončila pri autonehode, keď sa s autom prevrátil na strechu, pričom okrem iných zranení utrpel komplikovanú zlomeninu nohy a poranil si chrbticu v oblasti krku. Hrozilo, že mu ochrnú končatiny. Aby si zvýšil cit v rukách, začal hrať na gitare. V roku 1968 vyhral súťaž mladých spevákov Spanish Song Festival v Benidorme. V roku 1970 reprezentoval Španielsko na veľkej cene Eurovízie v Amsterdame. So skladbou Gwendolyne skončil štvrtý. Ešte v roku 1970 nahral prvý album s názvom Soy. V roku 1970 sa oženil prvýkrát, za manželku si zobral filipínsku novinárkou Isabel Preysler. Mali tri deti, dcéru Isabel a synov Julia a Enriqua. Rozišli sa v roku 1978. Na začiatku 90. rokov sa oženil druhýkrát, za manželku si zobral holandskú modelku Mirandu Rijnsburger. Majú päť detí - troch synov a dve dcéry. Najmladší je syn Guilermo, ktorý sa narodil v máji 2007. Dnes má na svojom konte viac ako sedem desiatok albumov, ich predaj prevýšil počet 300 miliónov výliskov. Absolvoval takmer 5000 koncertov. Pánsky magazín Maxim zaradil Julia Iglesiasa na štvrté miesto v rebríčku TOP Ten žijúcich sexy legiend.