Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Kultúra

Literárny fond ocenil za novinársku tvorbu 2013 aj fotografa TASR

Na snímke fotograf TASR Michal Svítok si prebral prémiu za novinársku tvorbu v kategórii novinárska fotografia Foto: TASR/Martin Baumann

Michal Svítok si v kategórii novinárska fotografia v bratislavskom Zičiho paláci prevzal ocenenie za sériu fotografií s názvom Prílet.

Bratislava 6. mája (TASR) - Za pozoruhodné tvorivé výkony v oblasti tlače i elektronických médií udelil dnes štyri výročné ceny a viac ako dve desiatky prémií Literárny fond (LF). Tú si za novinársku tvorbu v roku 2013 v kategórii novinárska fotografia v bratislavskom Zičiho paláci prevzal aj Michal Svítok, fotograf Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) za sériu fotografií s názvom Prílet.

"Boli to, bohužiaľ, smutné fotografie z príletu pozostatkov vojakov, ktorí zahynuli pri teroristickom útoku v Afganistane," povedal pre TASR fotograf s tým, že ho ocenenie nielen potešilo. "Je to motivácia pre ďalší rozvoj, a je s tým spojená možno aj určitá zodpovednosť, aby sa človek posúval ďalej." Michal Svítok pripustil, že jeho fotografie mohli zaujať porotu najmä témou. "Asi to bola aj téma, ktorá, ako sa hovorí, potiahla, ale nepoznám konkurenciu, ktorá prihlásila svoje veci. Bola to určite téma, ktorá otriasla Slovenskom a bol som sám zvedavý, ako sa na to porota pozrie, ako sa k tomu celému postaví."

Na snímke fotograf TASR Michal Svítok si prebrá prémiu za novinársku tvorbu v kategórii novinárska fotografia z rúk členky poroty Kláry Grossmanovej.
Foto: TASR/Martin Baumann


Výročná cena LF

Do súťaže o Výročnú cenu LF, ktorú vyhlasuje Výbor Sekcie pre žurnalistiku a novinársku fotografiu, sa prihlásilo 92 súťažiacich s 206 príspevkami z oblasti spravodajstva, publicistiky a novinárskej fotografie. Výročnú cenu v kategórii publicistika získali Ján Dzúr (Šarm) a Ľubica Hargašová (RTVS - Rádio Slovensko). V kategórii spravodajstvo patrí toto ocenenie Lucii Virostkovej (RTVS - Rádio Slovensko) a Zuzane Devera a kolektívu domáceho spravodajstva SITA. V kategórii novinárska fotografia cenu neudelili.

Prémie za novinársku tvorbu získalo 25 žurnalistov

Prémie za novinársku tvorbu za rok 2013 získalo v troch kategóriách celkom 25 žurnalistov. Za publicistiku to bolo päť prémií pre tlač a internetové médiá, ktoré dostali Milan Čupka, Andrej Barát (Pravda, Víkend), Dan Himič (Život), Galina Lišháková-Cvrkalová (Šarm), Jozef Sedlák (Pravda) a Marián Šimo (Run - the world magazine). V rozhlasovej skupine uspeli Eva Gergelyová (RTVS - Rádio Slovensko), Barbora Kalinová (RTVS - Slovenský rozhlas), Jaroslav Rozsíval (RTVS - Rádio Devín), Ivica Ruttkayová (RTVS - Rádio Devín). V skupine televízia bodovali zástupcovia RTVS, prémie patria Ivanovi Bradovi, Pavlovi Fejérovi, Petrovi Navrátilovi a Kataríne Začkovej.

V kategórii spravodajstvo, v skupine tlač, internetové médiá dostal prémiu Jaroslav Vrábeľ (Korzár), za rozhlasové príspevky Miroslava Ábelová (RTVS - Rádio Slovensko), Helena Kanderková (RTVS - Rádiožurnál), Elena Koritšánska (RTVS - Žurnál Rádia Regina), Tatiana Šušková a Michal Herceg (RTVS - Rádio Regina). Za skupinu televízia uspeli Richard Bolješik (TV Joj), Ján Maloch a Marek Vnenčák (obaja TV Markíza). V kategórii novinárska fotografia uspela podobne ako Michal Svítok a prémiu tiež získala Mária Candráková (Plus 7 dní).

O udelení cien rozhodla porota v zložení Ferdinand Tisovič (predseda), Fedor Bartko, Vladimír Dobrovič, Klára Grosmannová, Gabriela Horečná, Marcela Košťálová, Ivan Podstupka, Kveta Škvarková, Vladimír Šmihula a Marta Žilková. Cena LF za novinársku tvorbu pozostáva z diplomu a finančnej odmeny vo výške 1000 eur, za prémiu získavajú ocenení autori 500 eur.