Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Literárny týždenník sa venuje Kongresu slovenských spisovateľov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najnovšie dvojčíslo Literárneho týždenníka avizuje pripravovaný Kongres slovenských spisovateľov, ktorý sa uskutoční 22. a 23. septembra v Trenčianskych Tepliciach.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Najnovšie dvojčíslo Literárneho týždenníka (27-28), časopisu Spolku slovenských spisovateľov, na viacerých stránkach avizuje pripravovaný Kongres slovenských spisovateľov, ktorý sa uskutoční 22. a 23. septembra v Trenčianskych Tepliciach. Na témy Kongresu... už uverejňuje viaceré príspevky slovenských a českých spisovateľov, ktoré by mali na ňom odznieť. Anton Hykisch napísal referát pod názvom Spisovateľ v kníhkupectve, Pavol Tomašovič nazval svoju úvahu Spisovateľ - cudzinec v dnešnej dobe, básnik Teofil Klas vo svojej úvahe Odbabylonenie volá po potrebe porozumenia a predsedníčka Obce spisovateľov Českej republiky, spisovateľka Lydie Romanská, v článku Uskutočňujeme víziu spoločných projektov oceňuje narastajúcu spoluprácu českých a slovenských spisovateľov.

Polemický tón prevláda v úvodníku Pavla Dinku Férovosť, ktorý v ňom kritizuje neobjektívnosť politických i vnútropolitických informácií v niektorých printových i elektronických médiách, ktoré sa tak stávajú nástrojom propagandy svojich majiteľov a chlebodarcov, nehľadiac na stavovskú novinársku česť.

Pätnáste výročie barbarského útoku na americké mrakodrapy - dvojičky v New Yorku v netradične poňatej reportážnej koláži Vstup do epochy strachu pripomenul publicista a reportér Ján Čomaj.

Pri dvojnásobnom okrúhlom výročí osobnosti prvého slovenského operného speváka Janka Blaha (1901 - 1981) napísal celostránkovú biografickú esej Pavol Dinka. Esej má názov Umelec vskutku národný.

Životné jubileum - 85 rokov - herca a zanieteného interpreta slovenskej poézie Juraja Sarvaša pripomína rozhovor, ktorý s ním pod názvom Život naplnený poéziou pripravila Jana Borguľová.

Publicistický charakter rozhovoru pri príležitosti životného jubilea má aj pripomenutie osobnosti Anny Dudášovej, slovensko-srbskej poetky, prozaičky a prekladateľky z vojvodinskej Kovačice. Rozhovor má názov Umenie mi vypĺňa bytie a pripravila ho Etela Farkašová.

Nad dramaturgiou a činoherným repertoárom Slovenského národného divadla v nastávajúcej divadelnej sezóne sa zamyslel známy teatrológ Milan Polák.

Lyrický žáner je v čísle zastúpený ukážkami z najnovšej básnickej tvorby Márie Bátorovej a Milana Richtera. Epický žáner reprezentuje "esej o smrti mladého básnika" Rostislava Jurieviča Pančenka, ktorú autor Peter Valček nazval kraskovsky Pod dáždnikom verša krvavým.

Z recenznej rubriky treba zaznamenať recenziu Ivana V. Hudeca na knihu Viliama Judáka Boží priatelia - slovenské martyrológium a recenziu Lydie Romanskej na básnickú zbierku Jána Tazberíka Spodný bod svetla.

Spoločenská rubrika uvádza viaceré literárne podujatia pri príležitosti vydania nových kníh, medzi nimi aj uvedenie regionálnej monografie Komjatice, ktorú predstavili pri príležitosti 760. výročia prvej písomnej zmienky o obci. Mladí autori tu nájdu aj informácie o termínoch uzávierok literárnych súťaží. Rubrika prináša aj nekrológy za zosnulým humoristom Bercom Trnavcom a hercom Jurajom Slezáčkom.

Číslo je ilustrované farebnými karikatúrami Ľubomíra Kotrhu.