Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Vychádza román Petra Holku Láska prebýva na Kilimandžáre

Peter Holka Foto: TASR

Holka píše o vážnych témach s nezvyčajnou ľahkosťou, humorom, občas s iróniou, píše však chlapsky úprimne a je na čitateľovi, čo si z tohto skvelého textu okoreneného záhadou a tajomstvom vyberie.


Bratislava 11. júna (TASR) – Román s názvom Láska prebýva na Kilimandžáre z pera slovenského spisovateľa Petra Holku prichádza v týchto dňoch na pulty knižných obchodov na Slovensku. Za účasti autora ho dnes podvečer v kníhkupectve Panta Rhei v Bratislave prezentovalo vydavateľstvo Ikar.

Hlavná postava príbehu Peter Mitter v detstve z otcovho rozprávania usúdil, že láska – L'amour – prebýva na Kilimandžáre. Keď sa zblíži so spolužiačkou Gitou, spoznáva pri nej vzrušujúce dotyky, nehu, ale aj žiarlivosť a veľké trápenie. Túžba po láske v ňom pretrváva. Je natoľko silná, že sa v zrelom veku driape na najvyššiu horu Afriky, rozhodnutý stretnúť sa s L'amour aj keby pri tom dušu vypustil. Mitter nedbá na posmešky ani na dobre mienené rady, veď ako napísal Mario Benedetti - Láska nepozná smiešne správanie, ani nevkusné, ani necudné.

Holka píše o vážnych témach s nezvyčajnou ľahkosťou, humorom, občas s iróniou, píše však chlapsky úprimne a je na čitateľovi, čo si z tohto skvelého textu okoreneného záhadou a tajomstvom vyberie.

Príbeh je rozdelený na dve časti. „V tej prvej je to príbeh 12-ročného chlapca, ktorý zažije prvú veľkú lásku so spolužiačkou, lásku dosť nešťastnú. V druhej časti to rozpráva 60-ročný chlap, ktorý vystupuje na Kilimandžáro v Afrike, lebo je to kopec, o ktorom si ako dieťa predstavoval, že tam sídli láska, tak sa za tou láskou driapal hore,“ povedal pre TASR autor Peter Holka.

Mnohí z čitateľov si pri tomto románe položia otázku, prečo práve Kilimandžáro. „Keď bol Peter chlapcom, zbieral známky. Jeho otec robil na pošte a známky mu nosil. Raz mu doniesol trojuholníkovú známku, kde bolo na obrázku práve Kilimandžáro. Otec mu hovoril, že tam sídli boh Masajov, ktorý sa volá Enkai. Chlapec vedel, že boh je láska, tak sa opýtal, či na Kilimandžáre sídli láska. Otec prikývol, preto jeho cesta viedla v dospelom veku práve na Kilimandžáro,“ dodal autor.

Peter Holka (*1950, Považská Bystrica) patrí k najúspešnejším a najplodnejším slovenským autorom. Je jedným z mála autorov, ktorý vie rovnako brilantne napísať knižku pre deti aj román pre dospelých. Knižne debutoval v roku 1983 novelou Ústie Riečok, ďalej vydal: Leto na furmanskom koni (1986), Prekážkar v džínsach (1990), Piráti z Marka Twaina (1992), V košeli zo žihľavy –  biografické rozhovory s Vladimírom Mináčom (1992), Normálny cvok (1993, 2011), Škára (do trinástej komnaty) (1994), Neha (1995), Sen o sne (1998), Nezabudnuteľná vôňa zrelej pšenice (1999), Smrť, na ktorú sa čakalo (2000), Výhľad zo zvonice (Milovanie s Nereidou) (2001), Prekliatie (2003), Biele noci, čierne dni (2005), Modrý anjel (2007), Môj život s Demi Moore (2010), Pokušenie (2013).

Peter Holka je laureátom Ceny Vladimíra Mináča, Ceny Trojruža, dvojnásobným nositeľom Ceny Všeobecnej úverovej banky za najlepšiu prozaickú knihu roka, dva razy mu udelili výročnú Cenu Spolku slovenských spisovateľov a ďalšie literárne ceny, prémie a uznania. V roku 2014 získal za román Pokušenie Zlaté pero za najlepšiu knihu vydavateľstva Ikar. Láska prebýva na Kilimandžáre je jeho devätnásta kniha.