Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na konferencii si pripomenú život a dielo B.Slančíkovej -Timravy

Na snímke Božena Slančíková Timrava. Foto: TASR

Konferenciu s názvom Slovenský konzervativizmus a literatúra písaná ženami vtedy a dnes organizuje Ústredie Živeny, spolku slovenských žien v Lučenci.

Lučenec 21. októbra (TASR) - Aj doposiaľ nepublikované momenty zo života a tvorby Boženy Slančíkovej-Timravy odznejú na vedeckej konferencii, ktorá sa koná v sobotu v Lučenci. Podujatie, na ktorom vystúpia špičky slovenskej gender problematiky, literárnej a historickej vedy, sa koná pri príležitosti 150. výročia narodenia spisovateľky.

Konferenciu s názvom „Slovenský konzervativizmus a literatúra písaná ženami vtedy a dnes“ organizuje Ústredie Živeny, spolku slovenských žien. Ešte pred jej začiatkom sa delegácia Živeny zíde pri hrobe B. Slančíkovej-Timravy na cintoríne v Lučenci, aby sa poklonili jej pamiatke.

"Božena Slančíková-Timrava bola a zostáva výnimočným zjavom v slovenskej literatúre, vo svojej dobe nepochopeným a odsúdeným na život na dedine, hodným našej stálej pozornosti. Upozorňuje nás na nebezpečenstvo malomeštiactva zoči-voči výnimočným talentom, ktoré dokonca dodnes zápasia o svoje miesto v slovenskej kultúre," podotkla predsedníčka Živeny Magda Vášáryová.

Pri príležitosti konferencie vyjde aj publikácia „S vareškou odjakživa nesympatizuje a sekerou sa rada zapodieva“, z pera historika a pracovníka Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Karola Hollého. Publikáciu finančne podporilo mesto Lučenec. Obsahuje výber z listov a článkov, venovaných Timrave, rozdelených do piatich kapitol.