Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

M. Luther: Je rovnako ťažké nakrúcať film z histórie ako zo súčasnosti

Slovenský filmový a televízny režisér a scenárista Miloslav Luther. Foto: TASR - Milan Kapusta

Detektívne romanetto Spiaci účet vstúpi do kinodistribúcie 18. apríla.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Osem rokov pripravoval slovenský režisér a scenárista Miloslav Luther svoj nový film Spiaci účet. Detektívne romanetto s historickými prvkami nakrúcal predovšetkým v Bratislave, Opatovciach pri Trenčíne, ale aj v českom Zlíne. "Zistil som, že okolnosti sa tak zmenili, že dnes je rovnako ťažké nakrúcať filmové scény z histórie ako zo súčasnosti. Je už toľko podmienok, vplyvov materiálneho, logistického aj termínového charakteru, že je to skutočne úplne rovnaké - nakrúcať prítomnosť a minulosť," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii Luther, ktorý je takisto autorom námetu nového filmu.

Pri jeho tvorbe ho inšpirovala kniha historičky Kataríny Hradskej Prípad Wisliceny. "Uvedomil som si, koľko mladých ľudí bolo exponentami zločinného režimu. Povedal som si, ale čo bežní mladí ľudia, ako reagovali na vývoj situácie, ktorá vznikla po roku 1938 a bola zo dňa na deň, z roka na rok horšia a tragickejšia?" uviedol pre TASR Luther, ktorý je známy využívaním historických reálií vo svojej filmovej tvorbe.

V Spiacom účte sa rozhodol paralelne rozvíjať rozprávanie o dvoch partnerských dvojiciach - súčasníkov a tých, čo žili za tzv. Slovenského štátu. Luther podčiarkuje, že ich životné dilemy - existenčné problémy či morálne otázniky - sú v mnohom podobné. Postavy so súčasnosti narazia na minulosť a sú vystavené otázkam, na ktoré musia reagovať takým spôsobom, aby si zachovali integritu a charakter v dobe, ktorá "charaktery láme a tlačí na prispôsobenie sa oportunisticky zmeneným podmienkam". Od pôvodného nápadu Luther napokon upustil. "Od Wisliceného som odstúpil po konzultáciách s pani Hradskou. Nechcel som urobiť typicky historický film, ktorý by sa presne držal faktov, aj keď mnohé veci tam vychádzajú z vecí, ktoré boli, ale je to fabulácia," priznal 78-ročný filmár.

V centre jeho príbehu stoja mladí manželia, ktorí sa v zložitej životnej a finančnej situácii rozhodnú predať vzácny obraz, zdedený po starých rodičoch. Nájdu v ňom chúlostivý odkaz, ktorý sa pokúšajú rozlúštiť. Odkrývajú vďaka tomu temné tajomstvo rodiny, siahajúce až do obdobia druhej svetovej vojny. Nové zistenia ich postavia pred dilemu - peniaze im môžu zmeniť život vo všetkom, no s bohatstvom preberú na seba aj vinu svojich predkov.

V hlavných úlohách sa predstavia Richard Autner a Dominika Morávková. Okrem nich sa diváci môžu tešiť na Františka Kovára, Annu Maľovú, Ivu Janžurovú, Veroniku Mészárosovú, Dávida Uzsáka či Vladimíra Polívku.

Detektívne romanetto Spiaci účet vstúpi do kinodistribúcie 18. apríla.