Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Pri vzniku prístavu Marseille stáli i Gréci

Marseille, Európske hlavné mesto kultúry 2013 Foto: TASR

V súčasnosti je Marseille v prvom rade obchodné mesto, množstvo tovaru sa dostáva do a z krajiny cez Marseille, je to mesto dizajnu a módy.

Bratislava/Marseille 8. januára (TASR) - Mesto Marseille sa 2600 rokmi existencie radí medzi najstaršie mestá Francúzska.

Za jeho vznikom treba vidieť aj gréckych moreplavcov a obchodníkov, uviedla vlani v decembri pre TASR Marion Fabrová z Úradu pre cestovný ruch a kongresy v Marseille. V prístavnom meste Marseille sa cez víkend 12.-13. januára oficiálne slávnostnými podujatiami začne program Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK). Spolu s Marseille-Provence je EHMK aj slovenská metropola východu Košice.

Gréci rozvíjali obchodné styky prakticky v celom Stredozemí a keď prišli na územie súčasného mesta Marseille, zistili, že sa okolie podobná na lokality, z ktorých prišli. Miesto bolo chránené okolitými kopcami, Grékom sa lokalita zapáčila a ostali tam.

Gréckeho vodcu Protisa si podľa tradície vyvolila Gyptis, dcéra miestneho panovníka Segobrigesov, za manžela. Tento prvý sobáš symbolizoval spojenie budúceho mesta Marseille so Stredozemím, teda prijatie cudzinca prichádzajúceho z mora. Základy mesta začali miestni obyvatelia klásť 600 rokov pred Kristom.
Pohľad na Starý prístav v meste Marseille. V pozadí Katedrála Notre Dame de la Garde.
Foto: TASR/Igor Calpaš

"Takže súčasný prístav Marseille je miestom, v ktorom nájdeme viacero kultúr, viacero komunít," pokračovala Marion Fabrová. Inak povedané, "historicky je Marseille mestom rozmanitosti, otvorenosti a prijatia, zdôraznila". "Preto je Stredozemie pre Marseille a jeho obyvateľov také dôležité," dodala.

V meste stále pretrvávajú isté tradície, napríklad mydlo z Marseille možno zaradiť medzi jeho symboly. Ešte stále tu existuje vyše sto výrobcov mydla, je to produkt, ktorý skutočne je v mysliach ľudí úzko spätý s Marseille. Ešte v minulom storočí tam bola stovka rezbárov, ktorí vyrezávali figúrky a betlehemské postavičky. Mesto je známe aj gastronómiou, najmä chýrnou rybacou polievkou bouillabaisse, ako i miestnym nápojom pastis - to všetko tvorí súčasť tradície Marseille a Provensálska (Provence).

V súčasnosti je Marseille v prvom rade obchodné mesto, množstvo tovaru sa dostáva do a z krajiny cez Marseille, je to mesto dizajnu a módy. Marseille je historické mesto s tradíciami, ktoré je otvorené zmenám, sumarizovala Marion Fabrová.
Miestni obyvatelia obedujú v reštaurácii Starého prístavu v meste Marseille.
Foto: TASR/Igor Calpaš

Skutočnosť, že Marseille je prístav pri Stredozemnom mori a historicky je úzko spätý s jeho druhou stranou, podčiarkla aj Julie Chénotová, poverená stykmi so zahraničím a protokolom v Asociácii Marseille-Provence 2013 (MP2013). Odrazilo sa to aj v programe MP2013 - pri príprave programu sa jeho tvorcovia opierali o rozmer miestny, európsky a stredozemný.
Motív mora na jednej z budov v prístavnom meste Marseille.
Foto: TASR/Igor Calpaš

Julie Chénotová ďalej uviedla, že v Marseille nie je rozdiel medzi centrom mesta a predmestiami. Je to veľký rozdiel v porovnaní s inými mestami, napríklad Parížom, kde sa rozlišuje Paríž intra muros a predmestia. Ak sa deje násilie v predmestiach, nehovorí sa, že je ohrozený Paríž. "V Marseille, ešte raz, nie je rozdiel medzi centrom a predmestiami, celé mesto je Marseille," vysvetlila.

Marseille-Provence je štvrtým francúzskym mestom, ktoré sa stalo EHMK, pred ním boli v roku 1989 Paríž, 2000 Avignon spolu s ôsmimi ďalšími mestami, a v roku 2004 Lille.

O tom, že Marseille bude spolu s Košicami v roku 2013 EHMK, oznámila v septembri 2008 v Paríži ministerka kultúry Christine Albanelová. Mesto Marseille sa presadilo v súťaži s troma ďalšími uchádzačmi - mestami Lyon, Bordeaux a Toulouse.

Viac informácií aj v: Le Petit Futé - Provence, 1994, Poitiers