Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Matúš Čák Trenčiansky, pán Váhu a Tatier, prichádza na divadelné dosky

Foto: NK FACTORY/Matúš Čák Trenčiansky

„Je to prospechársky intrigán, ktorý využíva moc vo svoj prospech,“ hovorí Peter Kočiš o svojej úlohe v muzikáli Matúš Čák Trenčiansky.

Bratislava 20. septembra (OTS) - Už v piatok 21. septembra prichádza na divadelné dosky Matúš Čák Trenčiansky, pán Váhu a Tatier. Autor Ľubo Horňák, speváci Jirka Zonyga, Martin Harich, Petra Maxinová, Lera a herec Peter Kočiš spolu s režisérom Petrom Weincillerom finišujú so skúškami. V obnovenej premiére vrátia na scénu muzikál o slávnom pánovi Váhu a Tatier, ktorý v stredoveku ovládal veľkú časť Slovenska a nebál sa ani uhorského kráľa. Česká muzikálová hviezda Jiří Zonyga bude bojovať, milovať a zrádzať v divadle Wüstenrot od 21. septembra.

Historický príbeh jedného z najznámejších stredovekých veľmožov z pera autorov Ľuba Horňáka a Doda Gombára zavedie divákov do stredoveku na prelom 13. a 14. storočia.

Matúš Čák Trenčiansky je príbeh starovekého feudála, ktorý bol tvrdý obchodník a dnes by sme povedali vypočítavý oligarcha. Zamiluje sa do mladej ženy a je z toho prekvapený. Ona je z nepriateľského tábora Uhorského kráľa Karola Roberta, ktorého by mal Matúš rešpektovať a možno sa ho aj báť. Ale on si pyšne robí „zálusk“ na jeho korunu, ktorú aj ukradol a ukrýva ju na svojom hrade,“ hovorí o príbehu autor hudby Ľubo Horňák.

Ľubo Horňák písal pesničky novej rockovejšej generácii, v muzikáli zaznie aj veľký hit, ktorý skomponoval pre skupinu Elán s názvom „Tisíc a jeden krát“. Stredoveké Slovensko bolo zaujímavé, pretože malo medené bane. Meď bola strategická surovina, vyrábala sa z nej väčšina dôležitých vecí pre život.
Foto: NK FACTORY/Matúš Čák Trenčiansky

„Ako vždy platí, ide o peniaze. Matúš Čák bol tvrdý politik, ktorý bezohľadne koncentroval moc vo svojich rukách. My vieme o histórii tak málo aj kvôli Matúšovi, keďže vypálil mesto aj hrad v Nitre a tým zničil staré archívy“, to všetko vie o postave Matúša autor hudby Ľubo Horňák.

Herca Petra Kočiša nevidíme často v muzikáloch, tu si zahrá rovno kardinála.
Je to prospechársky intrigán, ktorý svoju moc využíva vo svoj prospech. Som rád, že môžem byt v kolektíve mladých ľudí. Hudba sa mi páči, keďže som „starý rocker“. Pevne verím, že Matúš Čák si nájde svojich divákov a že to predstavenie budeme ešte dlho hrať“, teší sa populárny herec Peter Kočiš.


Visegrad je vynález postavy z muzikálu, kráľa Karola Roberta, ktorého si s chuťou zahrá spevák Martin Harich. Tento mladý kráľ pochopil, že v jednote je sila a zjednotil Poľské, České a Uhorské kráľovstvo a tak vznikol prvý projekt Visegrad.
Divadlo je vášeň, práve vďaka muzikálu Matúš Čák Trenčiansky som sa do neho zamiloval. Som muzikant, veľa cestujem a komponujem. Tento muzikál je vzplanutím mojej lásky k divadlu. Okrem toho hrám hlavnú rolu v Čechách vo výpravnom muzikáli „Catch me, if you can“ v Plzni“, hovorí sympatický Martin Harich.
Martin Harich hrá predstaviteľa nepriateľského tábora Matúša Čáka, ktorý sa ale nečakane zamiluje práve do dámy z jeho dvora.
Som mladý, rozmaznaný, nadržaný hajzel, ktorý baží po tróne - ale predsa má srdce“, použil tvrdé výrazy o svojej postave Martin Harich.
Foto: NK FACTORY/Matúš Čák Trenčiansky

Skúšky vrcholia, speváci skúšajú rôzne hlasové polohy, dolaďujú sa tanečné čísla a kostýmové skúšky. S Petrou Maxinovou si zaspieva aj Lenka Rakárová, ktorej charakter postavy veľmi sedí jej temperamentnému hlasovému prejavu.
Pre mňa ako pre rockovú speváčku je to ideálna tá energia, ktorá ide z muziky. Spievanie je náročné, musím byť v dobrej kondícii. Nemám alternáciu, musím si dávať pozor na zdravie, hlas i formu. V muzikáli hrám tú naj negatívnejšiu postavu. Zákernú, krvilačnú, beštiálnu a neľútostnú nájomnú vrahyňu Kumu, ktorá okrem zisku rieši aj osobnú pomstu,“ opisuje charakter Lera.

V muzikáli si zahrajú a zaspievajú Jiří Zonyga, Peter Kočiš, Martin Harich, Petra Maxinová, Lenka Rakárová, Milan Šimek, Otto Kollmann, Peter Pavlík a ďalší.Nenechajte si ujsť príbeh plný radosti, nenávisti, zlosti, smútku a lásky, premiéra bude 21. septembra 2018 v divadle Wüstenrot v bratislavskom Dome odborov. Vstupenky na muzikál Matúš Čák Trenčiansky si môžete kúpiť na www.ticketportal.sk a v divadle Wüstenrot v Bratislave.