Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Matúš Kučera prezentoval State a články k slovenskému stredoveku

Matúš Kučera Foto: TASR/Vladimír Benko

Kniha zaznamenáva texty Matúša Kučeru od počiatkov jeho vedeckej tvorby až po posledný príspevok z konferencie v roku 2011.

Bratislava 19. februára (TASR) - Publikáciu s názvom State a články k slovenskému stredoveku dnes prezentovali v Univerzitnej knižnici v Bratislave. Kniha ponúka výber z najlepších prác profesora Matúša Kučeru. Odbornému i laickému čitateľovi umožňuje v kompaktnej podobe zoznámiť sa s textami historika, odborníka na stredoveké dejiny, ktoré sú "roztratené" vo viacerých vedeckých časopisoch, zborníkoch a publikáciách z rôznych časových období.

"To je nesmierne milá pozornosť od mojich žiakov, pretože to urobili tajne, ilegálne a vybrali z toho môjho veľkého diela, lebo tých zväzkov by bolo niekoľko, keby sme tam chceli všetko dať," komentoval pre TASR knižný počin Matúš Kučera. "Potichu to urobili a na oslave mojej osemdesiatky mi to darovali. Bolo to nádherné, videl som, že zostáva po mne garnitúra odchovancov stredovekých dejín, to, čo sme nemali. Bolo dlhé obdobie, keď som bol sám," ozrejmil vznik knihy, za ktorou stojí najmä jej zostavovateľ a editor Martin Homza.

"Z toho množstva rôznych štúdií, ktoré profesor Kučera za svoj život vypublikoval, ktoré sú inak naozaj roztratené, sme sa snažili vyberať profilové," povedal pre TASR Homza na margo textov, ktoré čitateľom predstavia nielen práce, ktorým sa známy medievalista venoval - reflexie nad staršou slovenskou historiografiou, kapitoly k slovensko-poľským stredovekým vzťahom, ale taktiež to, kam by sa výskum v danej téme dal v budúcnosti profilovať.


Texty od začiatku vedeckej tvorby až po najnovší článok


"Najviac zarezonujú texty ku koncepcii slovenských dejín. To je celý súbor štúdií, ktoré tvoria prvú časť knihy. Aj preto sme ich dali na prvé miesto, lebo predpokladáme, že bežnejší čitateľ, nie odborník, siahne práve po týchto textoch," doplnil Kučerov nasledovateľ s tým, že ambíciu zaujať majú aj historikove články, ktoré sú na prvé čítanie menej príťažlivé a trochu zložitejšie. Ide najmä o texty a štúdie, ktoré sa týkajú hospodárskych a sociálnych dejín stredovekého Slovenska (ako súčasti ranostredovekého Uhorského kráľovstva). "Ale pre odborníka a pre jazykovo vzdelaných ľudí je to radostné čítanie, lebo tam sa dá mnoho vecí doslova čítať medzi riadkami. Štýl a um a vtipnosť profesorových textov sa jednoducho vychutnáva ako umenie velikánov," dodal Martin Homza.

Kniha zaznamenáva texty Matúša Kučeru od počiatkov jeho vedeckej tvorby až po posledný príspevok z konferencie v roku 2011. Publikácia vznikla pri príležitosti 80. narodenín autora, vyšla vo vydavateľstve Post Scriptum v edícii Libri historiae Slovaciae ako XI. zväzok série Scriptores.

Profil Matúša Kučeru


Matúš Kučera (1932) sa narodil v Mojtíne. Patrí k zakladateľskej generácii slovenskej vedeckej medievistiky. Po vyštudovaní histórie dlhoročne pôsobil na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, dlhodobo aj ako vedúci profilovej Katedry slovenských dejín a archívnictva. Začiatkom 90. rokov vstúpil do politiky. Stal sa federálnym poslancom, ministrom školstva, veľvyslancom SR v Chorvátsku, neskôr v Chorvátsku a Bosne a Hercegovine. Od roku 2000 zastával niekoľko rokov post riaditeľa Slovenského národného múzea, zároveň vyučoval dejiny na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Od roku 2008 je na dôchodku. Okrem odbornej spisby je verejnosti známy aj ako popularizátor slovenského stredoveku.