Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Medzi víťazmi tohtoročnej Ceny EÚ za literatúru je aj I. Dobrakovová

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Cena sa každoročne udeľuje novým a začínajúcim autorom a je ocenením prejavov literárneho talentu zo všetkých kútov Európy.

Brusel 23. mája (TASR) - Európania už poznajú 14 víťazov tohtoročnej Ceny Európskej únie za literatúru (EUPL). V stredu večer ich mená v Bruseli vyhlásili eurokomsiár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics a rumunský minister kultúry Valer-Daniel Breaz v mene predsedníckej krajiny v Rade EÚ.

Cena sa každoročne udeľuje novým a začínajúcim autorom a je ocenením prejavov literárneho talentu zo všetkých kútov Európy. EUPL zdôrazňuje bohatstvo súčasnej európskej literatúry, ako aj bohaté kultúrne a jazykové dedičstvo "starého kontinentu".

Tohtoročnými 14 laureátmi sú: Piia Leinová (Fínsko), Sophie Daullová (Francúzsko), Nikos Chryssos (Grécko), Beka Adamašvili (Gruzínsko), Jan Carsonová (Írsko), Daina Opolskaité (Litva), Réka Mán-Várhegyiová (Maďarsko), Marta Dzidová (Poľsko), Laura Freudenthalerová (Rakúsko), Tatiana Bulibuleacová (Rumunsko), Ivana Dobrakovová (Slovensko), Melissa Harrisonová (Británia), Giovanni Dozzini (Taliansko) a Haska Šijanová (Ukrajina).

Cenu Európskej únie za literatúru začala v roku 2009 udeľovať Európska komisia, ktorá ju organizuje v spolupráci s konzorciom pozostávajúcim z Európskej a medzinárodnej federácie kníhkupcov (EIBF), Európskej rady spisovateľov (EWC) a Federácie európskych vydavateľov (FEP).

Komisár Navracsics pripomenul, že EUPL odzrkadľuje kreativitu a rozmanitosť európskej literatúry a zdôrazňuje význam európskeho knižného odvetvia.

Súťaž je otvorená pre krajiny zapojené do programu EÚ Tvorivá Európa. Národné poroty zložené z vydavateľov, kníhkupcov, autorov a literárnych kritikov vyberajú víťazov z každej z krajín zúčastňujúcich sa na programe Tvorivá Európa.

Víťazi si preberú ocenenia na slávnostnom ceremoniáli, ktorý usporiada komisár Navracsics 2. októbra v Bruseli. Každý z víťazov okrem ceny získa aj finančnú odmenu vo výške 5000 eur.

Spravodajca TASR Jaromír Novak