Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Jánošíkové dni: Odmenili dlhoročných gazdov vozového sprievodu

Na snímke Ľubomír Chromec so synom z Turčianskych Kľačian počas 50. ročníka konského vozového sprievodu 6. augusta 2017 v Terchovej. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Tibor Andrašovan má nedožité sté narodeniny. Takže počas ohňostroja zaznela jeho symfonická skladba

Terchová 6. augusta (TASR) – Desať vozov s krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi a päť jazdcov na koňoch sa dnes zapojilo do päťdesiateho konského vozového sprievodu počas 55. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.

Organizátori festivalu ocenili 12 gazdov vo veku od 67 do 92 rokov, ktorí boli dlhoročnou súčasťou erbového podujatia terchovského štátneho sviatku – Jánošíkových dní. "Chceme si uctiť žijúcich gazdov a zvýrazniť skutočnosť, že bez takýchto ľudí by sa nedal konský vozový sprievod robiť. Všetko je postavené na ľuďoch, ktorí často nezištne a obetavo pomohli a prispeli k tomuto spoločnému dielu," zdôraznil šéfdramaturg Jánošíkových dní.



"Sú to väčšinou starší páni, ktorí už majú najlepšie roky za sebou. V každom prípade je našou povinnosťou venovať im priestor a pozornosť. A tým napĺňať hlavnú myšlienku tohtoročného festivalu a to je výmena. Výmena kultúrnych hodnôt, pod ktorou rozumiem aj jubileá, udalosti a osobnosti, ktoré sú spojené nielen s Terchovou, ale aj s našou modernou slovenskou ľudovou kultúrou," doplnil Cabadaj.

O budúcnosť konského vozového sprievodu sa podľa neho zatiaľ netreba obávať. "Gazdovia si vychovali svojich nasledovníkov. Sú to väčšinou chlapi, ktorí majú vzťah ku koňom, k rodnej hrude, ľudovým hodnotám, tradíciám a kultúre. Ale v každom prípade, ak sa nebude obec starať a nebude vytvárať podmienky na ich prezentáciu, tak ťažko o pár rokov môžeme hovoriť, že vozový sprievod bude v Terchovej samozrejmosťou," podotkol šéfdramaturg.



Jednoduchšie postavenie má podľa neho momentálne terchovský muzikant ako gazda. "Muzikantovi stačí nástroj, mať nejaký taký talent a foriem prezentácie je obrovské množstvo. Či doma, ale aj na medzinárodných fórach. Pokiaľ ide o gazdu, tu je situácia inakšia. Gazda musí koňom žiť celý rok. To je životný štýl, neustála starostlivosť, opatera svojho krásavca. Človek musí vyznávať isté hodnoty, ktoré dnes už možno nie sú až také bežné. Venovať sa chovu a zároveň pôde je v dnešných časoch už svojím spôsobom unikát. A pred ľuďmi, ktorí to robia máme hlbokú úctu a obdiv," uzavrel Cabadaj.

Medzinárodný galaprogram zavŕšil folklórstroj



Jedinečný folklórstroj - ohňostroj podfarbeným skladbou Tibora Andrašovana Poniže Terchovej, zavŕšil sobotňajší medzinárodný galaprogram 55. medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.

"Folklórstroj preto, lebo sme chceli urobiť niečo iné ako minulý rok. Tradične sa ľudia tešia na záverečný ohňostroj. Tento rok sme ho spojili so zaujímavým výročím - Tibor Andrašovan má nedožité sté narodeniny. Takže počas ohňostroja zaznela jeho symfonická skladba," povedal režisér galaprogramu Vladimír Moravčík.

V programe sa postupne predstavili sestry Matákové zo Slovenska, macedónsky súbor Kopačka a Trio Gavrovsky, český súbor Vlčnovjan, slovenský akordeónový virtuóz Michal Červienka, poľský súbor Po Zagonach, gruzinský súbor Sakartvelo a folklórny súbor Urpín, prvý laureát súťaže Zem spieva. Vystúpenia tradične uzavrel približne 120-členný Terchovský symfonický orchester.

Šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj zdôraznil, že v rámci sobotňajšieho galaprogramu chcú konfrontovať slovenský folklór s medzinárodným rozmerom. "A to netradičným, možno inovatívnym spôsobom, ktorý môže diváka zaujať. Aby sa upevnil medzinárodný rozmer a zahraničné súbory nemali pocit, že oproti slovenským ťahajú za kratší koniec. Chceme, aby to bolo rovnocenné, aby konfrontácia bola tvorivá, inšpirujúca a do budúcna pre medzinárodné súbory možno modelová. Že sa o pár rokov opäť stretneme v Terchovej, práve po dobrej skúsenosti z tohto roku," podotkol šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj.

Upozornil, že jubilejný medzinárodný folklórny festival je výnimočný tiež tým, že v rámci troch galaprogramov sa prezentujú prvky, zapísané v zoznamoch svetového kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. "Okrem troch slovenských – fujara, terchovská muzika, gajdy, sa predstavujú dva macedónske – tanec a spev a jeden český – legendárny tanec verbuňk," dodal Cabadaj.