Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Milenci v modroružovom od Mikuláša Galandu sa predali za 151.000 eur

Podľa Kizákovej ide o najdrahšie vydraženého Galandu na svete a druhé najdrahšie predané slovenské dielo tohto roka na aukčnom trhu.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Jeden z najvýznamnejších slovenských výtvarníkov Mikuláš Galanda si pripísal autorský rekord. Jeho dielo Milenci v modroružovom sa na Aukcii súčasného umenia spoločnosti White & Weiss predalo za 151.000 eur. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka spoločnosti Zuzana Kizáková.

"Toto dielo možno považovať za raritné. Galanda za svoj krátky život namaľoval len cez 160 olejomalieb, v súkromných zbierkach je ich iba okolo 60. Podobné kusy sa na trhu objavujú raz za desať rokov. A zberatelia, ktorí ich vlastnia, sa ich nevzdávajú," povedal riaditeľ aukčnej spoločnosti Pavol Weiss.

Podľa Kizákovej ide o najdrahšie vydraženého Galandu na svete a druhé najdrahšie predané slovenské dielo tohto roka na aukčnom trhu. Galandovi Milenci sa súčasne zaradili do rebríčka TOP 10 najdrahšie predaných domácich diel. Ďalej informovala, že obraz z umelecky najsilnejšieho obdobia Galandovej tvorby, takzvanej ružovej periódy, získal jeho nový kupec za viac ako dvojnásobok vyvolávacej ceny. Jeden zo zakladateľov slovenskej moderny namaľoval obraz v rokoch 1931 – 1932.

Doteraz bolo Galandovým najdrahšie predaným dielom plátno Žena s dieťaťom na červenom pozadí, za ktoré jeho majiteľ v roku 2009 zaplatil 90.000 eur, informovala Kizáková. Pod dražobné kladivko sa podľa nej 22. novembra dostali aj ďalšie dve Galandove diela: Žena s bielou šatkou z 30. rokov sa predala za 5400 eur a Ležiaci akt z roku 1935 za 4800 eur.