Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ministerstvo kultúry zverejnilo oznámenie na rekonštrukciu SNG

Na snímke pohľad na priečelie novej prístavby SNG Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) deklaroval, že obnovu SNG považuje za prioritu v oblasti kultúry. Predpokladá, že v ideálnom prípade by sa práce mohli spustiť ešte tento rok.

Bratislava 19. júla (TASR) - Ministerstvo kultúry zverejnilo predbežné oznámenie na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (SNG). Jej hodnota je stanovená na 28.182.189 eur.

Výsledná stavba má zabezpečiť primerané podmienky pre expozície, všestrannú ochranu a správu najvýznamnejších diel slovenského výtvarného umenia a bezproblémové fungovanie inštitúcie so všetkými súvisiacimi činnosťami.

Areál zahŕňa spoločenské a expozičné priestory, depozitáre pre rôzne druhy výtvarných diel, knižnicu, špecializovaný archív, priestory pre administratívu, reštaurátorské a iné dielne, skladové a technické priestory. Významnou súčasťou areálu je historická budova Vodných kasární so štatútom národnej kultúrnej pamiatky.

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) deklaroval, že obnovu SNG považuje za prioritu v oblasti kultúry. Predpokladá, že v ideálnom prípade by sa práce mohli spustiť ešte tento rok. Podobne, ako to bolo pri Redute, aj pri SNG by chcel rekonštrukciu urobiť naraz, a nie po etapách. "Za dva-tri roky by sa to mohlo stihnúť," poznamenal. Tento rok je v rozpočte na tento účel istých zhruba 10 miliónov eur. Po začatí prác musí Maďarič v roku 2013 a 2014 na to vydobyť zvyšné prostriedky.

Niektoré prevádzky galérie sa za ten čas umiestnia do Hurbanových kasární. Pôjde napríklad o umenovednú knižnicu, depozitárne priestory, reštaurátorské ateliéry a časť administratívy.