Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na rodnom dome v Malej Lehote odhalia tabuľu známemu gajdošovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Okrem toho bude obci udelený titul gajdošskej obce.

Malá Lehota 17. januára (TASR) - V Malej Lehote (okres Žarnovica) si počas tohtoročného medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošských hudieb, ktoré sa pod názvom Gajdošské fašiangy budú konať v dňoch 9. až 11. februára, pripomenú jedného zo slávnych gajdošov, Gustáva Adamca. Na jeho rodnom dome mu v sobotu 10. februára odhalia pamätnú tabuľu.

Okrem toho bude obci udelený titul gajdošskej obce. Ako priblížil starosta Malej Lehoty Dušan Pacalaj, na Slovensku je približne stovka dedín, kde kedysi gajdoši pôsobili. "My budeme Cechom slovenských gajdošov vyhlásení za prvú gajdošskú obec na Slovensku," prezradil.

Aj tento rok ponúknu Gajdošské fašiangy bohatý trojdňový program až v troch obciach. Okrem Malej Lehoty, sa budú konať aj vo vedľajšej Veľkej Lehote a Jedľových Kostoľanoch.

Návštevníci sa môžu tešiť na množstvo sprievodných podujatí, ako sú fašiangová pochôdzka obcami, jarmok tradičných remesiel, tvorivé dielne, súťaž o najlepšiu huspeninu, zabíjačku či seminár o gajdošských obciach. Vyvrcholením bude galankoncert s názvom Ide gajdoš do dediny, ktorý sa bude v Malej Lehote konať v piatok 9.2. o 18.00 h. Po ňom bude nasledovať fašiangová zábava.