Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Moderátori s Downovým syndrómom vyspovedali známe osobnosti

Niečo viac o spolužití ľuďmi s Downovým syndrómom. Foto: Prtscr/Youtube

Dokumentárny film Niečo naviac pootvoril dvere do života rodiny s dieťaťom s Downovým syndrómom.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Tvorcovia dokumentárneho filmu Niečo naviac o spolužití s ľuďmi s Downovým syndrómom Pavol Kadlečík a Martin Šenc oslovili niekoľko známych osobností slovenského šoubiznisu s otázkou, aký je ich postoj k ľuďom s týmto syndrómom. Vopred však neprezradili, že známe osobnosti vyspovedajú práve ľudia s Downovým syndrómom. Reakcie na nich totiž podľa tvorcov filmu bývajú často rozpačité. Mnohí nevedia, ako sa k ľuďom s Downovým syndrómom správať.

"Myslím, že sú to citliví ľudia, ktorí sa vedia tešiť z maličkostí, nadchnúť sa pre ne a užívať si ich," povedala herečka a speváčka Simona Martausová. Porozprávala s Luckou, ktorá má Downov syndróm, najmä o varení a pri rozhovore vraj necítila žiadne bariéry. "Mohli by sme sa vzájomne učiť, že sme rovnocenní," zhodnotila. Herec Juraj Bača sa rozprával s Dorotkou, ktorá je podľa neho naozaj úprimná a milá. "Treba rozširovať svoje obzory a búrať predsudky voči ľuďom s Downovým syndrómom, lebo naozaj sú zbytočné," tvrdí.



Herečka Kristína Tormová si s Ivankou, ktorá má Downov syndróm, zaspievala aj zatancovala, a povedala: "Mohli by sme sa inšpirovať ich spontánnosťou." Ľudia s Downovým syndrómom sa stretli aj s ďalšími osobnosťami, napríklad s Kamilom Mikulčíkom alebo Lujzou Garajovou Schramekovou.



Dokumentárny film Niečo naviac pootvoril dvere do života rodiny s dieťaťom s Downovým syndrómom a jeho tvorcovia chcú, aby divák pochopil, že aj ľudia s diagnózou Downov syndróm dokážu byť prínosom pre svoju rodinu aj pre spoločnosť. Predsudkami a strachom z nepoznaného sa podľa nich ľudia často oberajú o možnosť objaviť aj vo svojom živote niečo navyše. Film je od 20. septembra v slovenskej distribúcii a diváci ho môžu vidieť v sobotu (13.10.) na filmovom festivale Jeden svet.