Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Na Festivale Aničky Jurkovičovej ocenia Kvetom Tálie Zdenu Studenkovú

Zdena Studenková, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Festival slávnostne otvoria v piatok (12. 4.) v divadelnej sále MsKS, ukončenie s vyhodnotením najlepších súborov a jednotlivcov bude v sobotu (13. 4.).

Nové Mesto nad Váhom 11. apríla (TASR) - Otvorením výstavy Anička Jurkovičová a jej novomestskí potomkovia odštartuje vo štvrtok v Podjavorinskom múzeu v Novom Meste nad Váhom 25. ročník celoslovenskej prehliadky neprofesionálnych divadelných súborov Festival Aničky Jurkovičovej (FAJ). TASR o tom informoval novomestský viceprimátor Andrej Neuschl.

Festival vznikol v roku 1998 na počesť prvej slovenskej herečky, rodáčky z Nového Mesta nad Váhom Aničky Jurkovičovej. Jeho cieľom je priniesť inscenácie s tematikou ženy v divadelnom umení a v spoločnosti.

Okrem slovenských divadelných súborov, ktoré vybrali členovia festivalového výboru, sa v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Novom Meste nad Váhom predstavia aj súbory z Českej republiky a tradične zo srbskej Starej Pazovy a Kysáča. Festival slávnostne otvoria v piatok (12. 4.) o 19.00 h v divadelnej sále MsKS, ukončenie s vyhodnotením najlepších súborov a jednotlivcov bude v sobotu (13. 4.) o 21.00 h.

Súčasťou festivalu býva od roku 2002 odovzdávanie prestížneho ocenenia Kvet Tálie významným slovenským herečkám. Tohtoročnou laureátkou bude herečka Zdena Studenková. Ocenenie si prevezme v piatok o 17.00 h v MsKS.