Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Na Art Film Feste uvedú i nové slovenské filmy

Na snímke prezident Art Film Fest Milan Lasica počas tlačovej konferencie k 20. výročiu MFF Art Film Fest 5. júna 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Medzi nimi víťazné snímky z najznámejších svetových festivalov, oscarových nominantov či nové slovenské filmy.

Bratislava 5. júna (TASR) – Jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu Art Film Fest ponúkne 159 filmov zo 46 krajín celého sveta. Medzi nimi víťazné snímky z najznámejších svetových festivalov, oscarových nominantov či nové slovenské filmy. Podujatie sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

"Teším sa na celý Art film, pretože som unesený z toho, že u nás vydržal tak dlho. Je to už naozaj tradícia," povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident festivalu Milan Lasica.

Podľa riaditeľa festivalu Petra Nágela sa organizátorom podarilo získať do programu vzácne úlovky v podobe ocenených filmov z nedávnych festivalov v Cannes i Berlinale. Art Film Fest otvorí nová komédia Woodyho Allena Do Ríma s láskou (To Rome with Love), ktorý zatiaľ uviedli iba v dejisku príbehu a po talianskej premiére bude exkluzívne premietnutý na Slovensku.

Už tradične je dominantou festivalu Medzinárodná súťaž hraných filmov. V nej bude súťažiť 12 snímok, ktoré okrem silných ľudských príbehov majú všetky ešte jedného spoločného menovateľa, a to ocenenia zo známych svetových festivalov ako Sundance, Locarno či Berlinale. 

O festivalovú trofej Modrého anjela pre najlepší krátky film sa bude uchádzať 37 snímok vrátane nominantov na najvýznamnejšiu filmovú cenu - Oscara. Bonbóniky svetovej kinematografie si budú môcť filmoví fanúšikovia vychutnať v sekcii Okolo sveta snímkami v premiére. Medzi nimi bude režijný debut hollywoodskej hereckej hviezdy Angeliny Jolie V krajine krvi a medu (In the Land of Blood and Honey), ktorý bol nominovaný na cenu Zlatý glóbus. V sekcii Európske zákutia sa predstaví čerstvý víťaz z Berlinale - taliansky film Cézar musí zomrieť (Cesare deve morire).

Sekcia Slovenská sezóna uvedie v premiére režijný debut herca Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami aj film o rómskej komunite Zvonky šťastia od Mareka Šulíka a Jany Bučkovej. Z dokumentárnej tvorby sa predstaví Arnold Konjok s filmom Fair Play o výtvarníkovi Júliusovi Kollerovi a Miro Remo filmom Tibor Huszár – návrat späť. Zo súčasnej českej dokumentárnej tvorby je zostavená sekcia Česká radosť, ktorú diváci uvidia v premiérových projekciách. Okrem filmových sál v oboch mestách sa bude premietať aj v Kinematografe na trenčianskom námestí.

V programe festivalu sú workshopy pre filmových profesionálov. Nebude chýbať hudba v podobe každovečerných koncertov v réžii hudobníka Oskara Rózsu.


Tu bude player