Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Na Comics Salón 2018 zavíta Nočný kráľ z Game of Thrones

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Tomáš Halász

Novinkou Comics Salónu je návrat k tradícii veľkých zahraničných hviezd. Špeciálnym hosťom bude V. Furdík, herec, dablér a kaskadér, ktorý si zahral po boku D. Craiga, J. Lawa či T. Hiddlestona.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Počas najbližšieho víkendu (21.-23.9.) bude Bratislava dejiskom 31. ročníka medzinárodného festivalu popkultúry Comics Salón. "Prešli sme rebrandingom, začali sme v roku 1988 pod názvom IstroCon, ktorý sme používali ešte do minulého roku. Názvov sme mali viac, rozhodli sme sa to dať pod jeden. Snažíme sa odkazovať na to, že sme jeden festival popkultúry dvakrát ročne," informoval v pondelok na tlačovej konferencii Róbert Žittňan, organizátor festivalu, ktorý v jarom vydaní bude vystupovať pod názvom AnimeShow.

Novinkou tohtoročného Comis Salónu je podľa jeho organizátora návrat k tradícii veľkých zahraničných hviezd. Špeciálnym hosťom bude Vladimír Furdík, herec, dablér a kaskadér pochádzajúci zo Slovenska, ktorý si zahral po boku Daniela Craiga, Jude Lawa, Toma Hiddlestona a ďalších. "V seriáli Game of Thrones hral Nočného kráľa. Od roku 1990 pôsobí v Amerike, je to prvá osobnosť v sérii veľkých zahraničných hostí vďaka tomu, že máme nového generálneho partnera," poznamenal Žittňan na margo jedného z mála Slovákov, ktorému sa podarilo preraziť v Hollywoode, účinkoval vo filmoch Skyfall, Sherlock Holmes 2, Prometheus či Vojnový kôň.

Festival, ktorý každoročne privíta viac ako 12.000 návštevníkov, bude aj o ďalších významných hosťoch zo sveta popkultúry. Zúčastní sa na ňom desať profesionálnych cosplayerov zo zahraničia, pre ktorých sa tvorba kostýmov stala nielen hobby, ale aj remeslom. V programe nechýba kostýmová súťaž Cosplay, ktorej víťaz pocestuje na európske finále Eurocosplay do Londýna, nadrozmerné verzie spoločenských hier či súťaže pre fotografov využívajúcich akčné figúrky a živé objekty a tvorcov krátkych filmov.

Chýbať nebudú prednášky slovenských spisovateľov, na podujatie zavítajú Daniel Hevier, Juraj Červenák, Františka Vrbenská, Mark E. Pocha, Martin Hatala, Jana Plauchová a Roland Oravský. Lákadlom pre filmových nadšencov môžu byť tituly ako Star Wars EP8, Star Wars: Solo, Avengers 3, Ready Player One, Deadpool 2, ale aj filmy s komiksovou, fantastickou či anime tematikou.

"Priestory festivalu sme po novom rozšírili aj do vonkajšej časti, kde návštevníci nájdu napríklad aj virtuálnu realitu a ďalšie aktivity," dodal organizátor Comics salónu, ktorého novinkou je tiež sekcia bojových umení. V rámci nej vystúpi 12 klubov bojových umení a predvedú hlavne karate, aikido, judo, kendo, iaido, ninjutsu či taekwondo.

Novinkou hernej sekcie festivalu je súťaž Game Jam. Vopred prihlásené tímy vývojárov sa priamo na festivale dozvedia tému a budú mať 30 hodín na vytvorenie funkčnej počítačovej hry.

Comics Salón 2018 sa uskutoční v priestoroch DK Ružinov, začína sa v piatok (21.9.) od 13. h a končí v nedeľu (23.9.) o 17.h. Festival organizuje Občianske združenie (OZ) AnimeCrew v spolupráci s 365.bank, japonským veľvyslanectvom a ďalšími partnermi.