Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na festivale Febiofest uviedli film s odkazom M. R. Štefánika

Fotografia z filmu Mohyla. Foto: Film Mohyla

Scenár dobrodružného filmu pre deti vznikal od roku 2016 a prešiel náročným vývojom.

Bratislava 24. marca (TASR) - Režisér Andrej Kolenčík vytvoril k tohtoročnému 100. výročiu úmrtia Milana Rastislava Štefánika dobrodružný film pre deti s názvom Mohyla. Snímku, v ktorej sa Štefánikove myšlienky, činy a dobrodružstvá dočkali netradičného spracovania, uviedli v premiére v nedeľu na Medzinárodnom festivale filmových klubov Febiofest v Bratislave.

Počas školského výletu na mohylu na Bradle sa Tablet, Anika a Dany ocitnú v spomienkach velikána našich dejín. Objavujú fascinujúci svet, v ktorom je možné čokoľvek, cestuje sa v čase aj v priestore bez hraníc. Štefánikove spomienky ožívajú a deti čaká dobrodružstvo ich života. Ocitnú sa v Janssenovom observatóriu na Mont Blancu, zaviatom snehom, v Paríži, na Tahiti aj v ohrození života v prvej svetovej vojne. Kolenčík je režisérom projektu, a tiež spoluautorom scenára, pod ktorý sa ďalej podpísali Zuzana Dzurindová a Anna Fifiková.

Scenár dobrodružného filmu pre deti vznikal od roku 2016 a prešiel náročným vývojom. Z pôvodného zámeru urobiť dokument s prvkami animácie sa tvorcovia rozhodli pristúpiť k známej téme odvážnejšie. Mohyla je tak nielen exkurzom do Štefánikových spomienok, ale aj príbehom troch detí, ktoré sa cez jeho odkaz naučia vážiť si spoluprácu, mať rešpekt jeden k druhému a byť pripravení chopiť sa šance. Rovnako, ako to robil Štefánik počas svojho života. Tablet (Benjamín Lacko), Anika (Tereza Heftyová) a Dany (Andy Kummer) spoznávajú jeho identity a prekvapuje ich, čo všetko môže jeden človek zažiť za taký krátky život a kým všetkým sa môže stať.

Film sa nakrúcal 16 dní a v postprodukcii strávil osem mesiacov. Najnáročnejšou časťou bola realizácia špeciálnych efektov. "Od začiatku sme chceli pracovať s autentickými zdrojmi, a preto sme využili veľké množstvo materiálu priamo zo Štefánikových archívov. Diváci tak uvidia rozanimované fotografie, ktoré fotografoval buď priamo Štefánik, alebo sú to fotografie, ktoré ho zachytili v akcii. Vďaka animácii tak Štefánik opäť ožije a uvidíme ho rozprávať," hovorí Kolenčík s tým, že veľká časť scén sa nakrúcala aj na zelenom plátne. "To nám dalo možnosť presunúť sa aj na miesta, na ktoré by sme sa inak nedostali. Vo filme je viac ako 150 trikových záberov a animácií," dodal.

Prvotná myšlienka urobiť film o Štefánikovi vzišla od producentky Evy Fifikovej. "Videl dopredu — usporiadanie Európy, lety do vesmíru spomínal začiatkom minulého storočia. Videl aj človeka, ktorý sa nesmie vzdať svojho sna. Chcela som tento zážitok z objavovania poskytnúť deťom," hovorí o Štefánikovi producentka projektu, v ktorom sa prvky dokumentárneho filmu kombinujú s hraným príbehom a animáciou.

"Po MFFK Febiofest budú mať možnosť vidieť film aj diváci vo vybraných slovenských kinách a ako trojdielnu minisériu Mohylu odvysiela RTVS na Jednotke 28. apríla," informoval TASR za tvorcov filmu Roman Martinec. Mohyla vznikla v produkčnej spoločnosti CineType v koprodukcii s RTVS.