Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na festivale Prix Ex Aequo zvíťazila rozhlasová rozprávková hra RTVS

Na ilustračnej snímke budova Slovenského rozhlasu. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa poroty je Dobrý sluha, zlý pán tvorivý rozhlasový program plný farieb, ktorý zanecháva u poslucháča hlboký dojem.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Vyhlásením výsledkov vyvrcholil v piatok večer v Bratislave medzinárodný festival rozhlasových hier pre deti a mládež Prix Ex Aequo. V kategórii Rozprávková hra zvíťazil Dobrý sluha, zlý pán z produkcie RTVS v réžii Mileny Lukáčovej. "Jej autorkou je Naďa Uličná-Jurkemik," TASR informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Podľa poroty je Dobrý sluha, zlý pán tvorivý rozhlasový program plný farieb, ktorý zanecháva u poslucháča hlboký dojem. "Využitie zvuku, postáv a hudby robia príbeh vtipným a podmanivým a nabádajú poslucháča, aby sa stal jeho súčasťou," uviedla v hodnotení.

Za výnimočný výkon v rozhlasovej rozprávkovej hre získala cenu Prix Ex Aequo autorka a režisérky hry List budúcnosti Iida Hämeen-Anttila. Produkovala ju fínska vysielacia spoločnosť YLE.

"Na súťažných príspevkoch bola očarujúca ich rôznorodosť - od tradičného tvaru, po príťažlivý zvuk súčasných trendov. O to viac nás teší a sme naozaj šťastní, že uspela práve naša rozprávková hra Dobrý sluha, zlý pán - starý príbeh v zrozumiteľnom novom šate," komentovala výsledky vedúca odboru vlastnej tvorby Slovenského rozhlasu Zuzana Belková.

Cenu za najlepšiu rozhlasovú hru pre mládež si odniesol Chorvátsky rozhlas za Rozdvojeného rytiera od autora Ivora Martiniča. Porota ocenila jeho ironickú symboliku, ktorá zobrazuje rozpadnutú ľudskosť a vyváženú muzikálnosť, zvukový dizajn a réžiu.

"Pri spracovaní rozhlasových hier je trend skratky a menej výrazný zvukový obraz, čo je na škodu pre detské vnímanie. O to viac si ceníme prepracované diela, ktoré nenadbiehajú zjednodušujúcemu vkusu," poznamenala predsedníčka poroty v kategórii rozprávkových hier Stephanie Jamnicky z Chorvátska. Podľa ďalšej členky poroty Mihaely Liliany Schefer z Talianska je z tém rozprávkových hier zrejmé, že sa tvorcovia zameriavajú na rôzne negatívne vplyvy: "My si skôr ceníme hry, ktoré dávajú dieťaťu viac radosti, fantázie a pozitívneho vnímania sveta."

Švédsky rozhlas sa na festivale prezentoval hrou pre mládež Vrahova opica. Zvuková majsterka Lena Samuelsson získala cenu za zvukové majstrovstvo pri tvorbe nápaditej atmosféry a za vybudovanie napätia vo výnimočnom zvukovom prostredí.

Na 12. ročníku medzinárodného festivalu Prix Ex Aequo predstavilo súťažné tituly 17 krajín - Bulharsko, Chorvátsko, Kuba, Česká republika, Čína, Fínsko, Nemecko, Maďarsko, Indonézia, Taliansko, Litva, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko a Ukrajina. V dvoch kategóriách odznelo 26 súťažných príspevkov. "Ceny počas záverečného ceremoniálu odovzdával generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a riaditeľ rozhlasovej sekcie Európskej vysielacej únie (EBU) Graham Dixon," uzavrela Rusnáková.