Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Na Filmovom chodníku slávy pribudla pamätná dlaždica M. Hubu

Na snímke herec Martin Huba počas slávnostného odhalenia pamätnej tabuľky na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave 21. júna 2017. Foto: TASR/Dano Veselský

Pred Martin Hubom sa laureátmi tohto ocenenia stali herecké legendy Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová, Jozef Adamovič, Štefan Kvietik, Eva Krížiková, Ivan Palúch a Emília Vášáryová.

Bratislava 21. júna (TASR/TABLET.TV) – Martin Huba je ôsmy slovenský herec, ktorý má pamätnú dlaždicu na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Dlaždicu s menom tohto divadelného a filmového umelca dnes slávnostne odhalili. Pred Martin Hubom sa laureátmi tohto ocenenia stali herecké legendy Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová, Jozef Adamovič, Štefan Kvietik, Eva Krížiková, Ivan Palúch a Emília Vášáryová.

Čerstvý laureát v príhovore priznal, že ocenenie je pre neho veľká radosť a veľká česť. "Ale prvá vec, ktorá človeku pri takejto príležitosti zíde na um, je to, že či si to vlastne zaslúži, spomenie si hneď na množstvo tých, o ktorých ste presvedčený, že by mali rovnaké alebo väčšie právo byť na tomto chodníku takto dekorovaný, ale osud to už rozhodol tak, ako to rozhodol," vyhlásil ocenený režisér a tiež obľúbený vysokoškolský profesor, ktorého meno sa stalo súčasťou filmovej promenády. Podľa Martina Hubu by bolo najrozumnejšie a najužitočnejšie uvedomiť si pri všetkých vzácnych menách, medzi ktorými sa ocitol, že propagovali vždy hodnoty: "A tie základné momenty v našich životoch, ktoré, chcem veriť, cez ich prácu aj vás robili možno trošku šťastnejšími a možno niečo vám aj prezradili vo vašich nejasnostiach, ktorých sme všetci plní."



Ocenený herec vyjadril prosbu ku všetkým, aby nezabudli ctiť hodnoty, ktoré umelci z chodníka slávy vyznávali a sú ich reprezentantmi. "Byť schopný vcítiť sa do pocitu druhého človeka, uvedomiť si, že je veľký rozdiel medzi slasťou a radosťou, že človek asi radosť nepocíti nikdy, ak tie statky, ktoré má, ho neblažia, ale znervózňujú. Chcem tým povedať, že k šťastiu patrí aj nevyhnutnosť mať dobrý spánok - teda môcť zaspať s čistým svedomím," roztlieskal svojich priaznivcov a všetkých prítomných pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava 73-ročný umelec.

Na podujatí, ktoré je súčasťou 42. ročníka festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2017, sa zúčastnil aj riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo, autorka myšlienky bratislavského Filmového chodníka slávy, generálna riaditeľka vydavateľstva Star Production Mária Reháková a umelecký riaditeľ MFF Bratislava Pavel Smejkal. Medzi gratulantmi nechýbala herecká legenda Mária Kráľovičová.

"Dokončil som teraz premiéru v Divadle na Vinohradoch, režíroval som tam Langerovu Perifériu, teraz v lete pripravujem film o Masarykovi, sú rozhovory Čapka a T. G. M., vzniká z toho film a mám tú radosť a česť tam hrať," prezradil pre TASR Martin Huba, ktorému viac hereckých príležitostí poskytuje práve český film. Dokazujú to napríklad snímky Musíme si pomáhat, Štěstí, Obsluhoval jsem anglického krále, Tři sezóny v pekle, Kawasakiho růže, Lída Baarová. Je tiež obľúbeným vysokoškolským profesorom, ktorý na bratislavskej VŠMU viedol niekoľko silných hereckých ročníkov. Za svoju tvorbu získal celý rad ocenení.

Tradíciu odhaľovania pamätných dlaždíc na Filmovom chodníku slávy v Bratislave založil Medzinárodný filmový festival Bratislava v spolupráci s Agentúrou Promotion, hlavným mestom SR Bratislava a BKIS v roku 2009 ako prejav vzdávania úcty za dlhoročnú umeleckú tvorbu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom. Meno ďalšieho laureáta ocenenia bude vyhlásené počas 19. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, ktorý sa uskutoční od 9. do 16. novembra v bratislavských mestských kinách.