Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Na Folklórnom festivale Východná vystúpia hostia z piatich štátov

Archívna snímka z folklórneho festivalu vo Východnej. Foto: TASR/Milan Kapusta

Z Českej republiky príde Národopisný súbor Dúbrava, ktorý pôsobí v Dubňanoch od roku 1978.

Východná 3. júla (TASR) – Na 65. ročník Folklórneho festivalu Východná, ktorý sa uskutoční od 4. do 7. júla, prijali pozvanie účinkujúci z Poľska, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny a Srbska. TASR o tom informovala Alexandra Žilavá z Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave.

"Nie je náhoda, že tance našich zahraničných susedov sa často nápadne podobajú a dokážeme v nich nájsť veľa spoločných prvkov. Vďaka spolužitiu národov v rakúsko-uhorskej monarchii sa jednotlivé kultúry po stáročia vzájomne ovplyvňovali a inšpirovali. Na podobnosti, ale i rozdiely v tanci, hudbe, speve a zvykoch na Ukrajine, v Poľsku, Maďarsku, Českej republike, Srbsku a na Slovensku sa návštevníci festivalu vo Východnej budú môcť pozrieť v piatok 5. júla o 19.30 h na veľkej scéne," uviedla Žilavá.

Pripomenula, že historicky prvým zahraničným hosťom na Folklórnom festivale Východná boli v roku 1961 gorali z Noweho Targu. Na dlhú tradíciu poľských súborov nadviaže aj Folklórny súbor Przyszowianie, ktorý prezentuje tradičnú hudobno-tanečnú i zvykoslovnú a obradovú kultúru sandeckých Lachov z južného Poľska.

Maďarské ľudové umenie predstaví Folklórny súbor Corvinus Közgáz, ktorý bol založený už v roku 1948. "V súčasnosti ho tvoria najmä mladí študenti a absolventi vysokých škôl. Súbor sa usiluje sprostredkovať hodnoty tradičného umenia pre dnešné generácie ako zaujímavé a vzrušujúce dobrodružstvo," doplnila Žilavá.

Z Českej republiky príde Národopisný súbor Dúbrava, ktorý pôsobí v Dubňanoch od roku 1978. "Spracúva folklórny materiál z vlastného regiónu kyjovského Dolňácka a venuje sa i regiónom Strážnicka, Horňácka, Uherskohradištska a Uherskobrodska. Na festivale vo Východnej sa predstaví v sprievode cimbalovej muziky Friška," dodala Žilavá.

Ukrajinu bude zastupovať Folklórny súbor Kralycja, ktorý má v repertoári piesne z regiónov Rivne, Žitomir, Černochov, Volyň, ako aj z Naddneperského a Kyjevského regiónu. "Členovia súboru sa predstavia v originálnych tradičných odevoch z regiónov Poltavy a Podolia. Hudobný sprievod budú tvoriť tradičné nástroje, ako bubon, trstinová píšťalka, tamburína, ale aj akordeón a Panova flauta," podotkla Žilavá.

Vystúpi aj srbský Akademický folklórny súbor Oro z univerzity v srbskom meste Niš. "Vznikol v roku 1959 a už v roku 1964 bol ocenený ako najlepší srbský folklórny súbor. Prezentuje bohaté tanečno-hudobné dedičstvo rôznych regiónov Srbska, predovšetkým z okolia mesta Niš a juhovýchodnej časti krajiny. Počas svojej existencie uskutočnil vyše 4000 predstavení na festivaloch, súťažiach a vystúpeniach doma i v zahraničí," uzavrela Žilavá.