Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na muzikálovej Terase slávy pribudla tabuľka s Bárou Basikovou

Bára Basiková Foto: TASR/Tomáš Halász

Dvojdňový sviatok muzikálového žánru oživila aj súťaž o Muzikálový talent.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Piaty ročník Muzikálového festivalu v Brusne pozná ďalších ocenených. Po Petrovi Mukovi a Jozefovi Bednárikovi pripevnila na Terasu slávy brusnianskych kúpeľov svoju tabuľku počas uplynulého víkendu česká speváčka Bára Basiková. Dvojdňový sviatok muzikálového žánru oživila aj súťaž o Muzikálový talent. Vďaka nej získala študentka konzervatória Lucia Václavíková cenu Brusnianska brusnica, finančnú hotovosť a angažmán v Divadle Andreja Bagara v Nitre v pripravovanom muzikáli Tisícročná včela. TASR informoval Dodo Mikláš z ACCESS Production.

Dvojdňová prehliadka muzikálových piesní je jediným festivalom v tomto žánri na Slovensku. "Počas neho sa divákom predstavili mnohé notoricky známe tváre v úlohe spevákov. Medzi nimi aj Ján Koleník, Viktor Horján, Milan Ondrík, Marcela Laiferová, Marcella Molnárová, Eva Pavlíková, Katarína Hasprová, jej mama Soňa Valentová a desiatky ďalších umelcov," priblížil.

Vrcholom festivalu bolo ocenenie Báry Basikovej, ktorá pri preberaní ceny dojala muzikálového mága Jozefa Bednárika. "Keby nebolo pána režiséra Bednárika, tak by som nikdy nepoznala naozajstný muzikál a nikdy by som mu neprepadla. On je ten, ktorý muzikálom žije. Vie vás naučiť a dostať z vás maximum. Nikdy som nepoznala takého režiséra. Je škoda, že už nechce režírovať. My všetci plačeme, hrozne plačeme a ja by som dala neviem čo za to, keby som s ním mohla zase pracovať," vyznala sa Basiková.

Prekvapenie pre organizátorov pripravil aj prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý sa o podujatí dozvedel z rozhlasu a prišiel sa pozrieť a podporiť mladých spevákov v súťaži Muzikálový talent. "Som presvedčený, že tento festival má budúcnosť. Hudba ma vždy inšpirovala, mám rád najmä naše ľudové pesničky," povedal Gašparovič.

Počas festivalu udelili aj ďalšie ceny. Brusniansku brusnicu za prínos v muzikálovej tvorbe pre osobnosť si odniesla Zita Orlická a rovnakú cenu pre inštitúciu prevzal Ján Greššo, riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre.