Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na organovom recitáli v Redute sa predstaví rakúsky virtuóz K. Reymaie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

V interpretácii umelca si návštevníci koncertu vypočujú diela Johanna Sebastiana Bacha, Edwarda Elgara, Antona Brucknera a Iaina Farringtona.

Bratislava 22. februára (TASR) - Druhý organový recitál jubilejnej 70. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie (SF) sa uskutoční v bratislavskej Redute v nedeľu 24. februára o 16.00 h. "Hosťom nedeľného popoludnia bude rakúsky organový virtuóz a improvizátor Konstantin Reymaier. Svoje interpretačné umenie predvedie v Koncertnej sieni SF na kráľovskom nástroji, ktorý patrí k najväčším píšťalovým organom na Slovensku," TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF. V interpretácii umelca si návštevníci koncertu vypočujú diela Johanna Sebastiana Bacha, Edwarda Elgara, Antona Brucknera a Iaina Farringtona.

Konstantin Reymaier pochádza zo Štajerska. Študoval organ na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni u Rudolfa Scholza a Alfreda Mitterhofera, ako aj teológiu na Viedenskej univerzite. V roku 1991 získal cenu na medzinárodnej skladateľskej súťaži v rámci Festivalu európskej chrámovej hudby v meste Schwäbisch Gmünd. Po ukončení štúdií pôsobil v rokoch 1993 – 1997 ako chrámový hudobník v kostole Little St. Mary’s v Cambridgei. V roku 1997 získal miesto hudobného riaditeľa na Mansfield College Univerzity v Oxforde. V rokoch 2001 – 2005 pôsobil ako profesor hry na organe a improvizácie na Kunstuniversität v Grazi. Následne nastúpil na Viedenský kňazský seminár a v roku 2009 bol vysvätený za kňaza. "Od septembra 2010 je vedúcim referátu pre chrámovú hudbu Viedenskej arcidiecézy a pôsobí ako kurát v Dóme sv. Štefana vo Viedni. Spolu s Ernstom Wallym je od roku 2016 aj dómskym organistom u sv. Štefana," uzavrela Tolstova.