Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Na Pohodu príde aj Lianne La Havas

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Vybrnkávanou gitarou a špičkovým hlasovým prejavom s unikátnou farbou speváčka okamžite oslovila osobnosti ako Prince, Alicia Keys či Justine Vernon (Bon Iver).

Bratislava 27. marca (TASR) - Na Pohode 2019 v dňoch 11. – 13. júla vystúpi aj britská soulová speváčka Lianne La Havas. Za svoj debut Is Your Love Big Enough? získala ocenenie iTunes Album of The Year a nomináciu na Mercury Prize. Okrem toho bola štyrikrát nominovaná na MOBO Awards či na ocenenia BBC Sound of Brit Awards a Grammy. Vybrnkávanou gitarou a špičkovým hlasovým prejavom s unikátnou farbou speváčka okamžite oslovila osobnosti ako Prince, Alicia Keys či Justine Vernon (Bon Iver). Počas turné s Bon Iver ju americké médiá označili za najpozoruhodnejší hlas od Adele. Koncert Lianne La Havas v rámci NPR Music Tiny Desk Concert patrí medzi päť najpozeranejších v histórii tejto obľúbenej série, v tesnom závese za ňou je práve Adele. Minulé leto jej sólo vystúpenie videli naživo fanúšikovia na hlavnom pódiu na Szigete a tento rok zaznie jej hlas aj na letisku Trenčín. TASR informoval PR manažér festivalu Anton Repka.

Dcéra gréckeho otca a jamajskej mamy sa narodila v roku 1989 v Londýne. K hudbe ju viedli odmalička rodičia s mimoriadne pestrofarebným hudobným záberom. Lianne spievala od siedmich rokov a skladala od jedenástich. Základy hry na klavíri a na gitare získala od otca. Práve výborná hra na gitare v súčasnosti zdobí spolu s očarujúcim hlasom jej vystúpenia. Poctivo sa ale hre na gitaru začala venovať až ako 18-ročná. S profesionálnou kariérou začínala ako sprievodná speváčka Palomy Faith. Jej vlastné veci zaujali agentov na My Space, no ubehli ďalšie tri roky kým vydala prvé EP Lost & Found. Táto pieseň sa stala aj prvým singlom z jej debutu Is Your Love Big Enough?. Krátko nato si zahrala pred Aliciou Keys v rámci MTV Crashes Manchester, aj na festivaloch Glastonbury a Isle of Wight.



V lete 2015 vydala druhý album inšpirovaný jej koreňmi s názvom Blood. Na ňom rozšírila svoj žánrový záber na neo soul, jazz a R&B, pričom ju prirovnávali k Lauryn Hill a Jill Scott. Pochádzajú z neho piesne ako Unstoppable, Green & Gold, What You Don't Do či Wonderful. Album sa dostal na vrchol rebríčka v Holandsku, na druhé miesto v predajnosti v Británii a Lianne získala za neho nomináciu na Grammy.

Medzi doteraz potvrdenými umelcami Pohody 2019 figurujú Liam Gallagher, Lykke Li, The Roots, Skepta, The 1975, Charlotte Gainsbourg, Mac DeMarco, Lianne La Havas, Mura Masa, Michael Kiwanuka, Jeff Mills, Lola Marsh, Amadou & Mariam and Blindboys of Alabama, Vitalic LIVE, Sofi Tukker, Calypso Rose, Sudan Archives či Dimension.