Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Na Slovensku vychádza po druhý raz kultový román Sklený zámok

Americká herečka Brie Larsonová pózuje so Zlatým glóbusom Foto: TASR

Príbeh čitateľov fascinuje, je napínavý, často vtipný a zábavný, no napriek tomu si pri čítaní deja uvedomujú, akí sú rodičia nezodpovední.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Na Slovensku vychádza po druhý raz kniha Jeannette Wallsovej Sklený zámok. Skutočný príbeh z autorkinho detstva sa v priebehu desaťročia stal v USA kultovým románom, ktorý svojím bohatým dejom a nepretržitým kaleidoskopom zvláštností a dobrodružstva musel priťahovať nejedného režiséra, aby ho sfilmoval. Čas sa naplnil a 11. augusta bude mať film svetovú premiéru. Pri tejto príležitosti vychádza vo vydavateľstve Tatran Sklený zámok druhýkrát aj s filmovou obálkou.

Život rodiny Wallsovcov s deťmi predstavoval nekonečné dobrodružstvo - sotva sa usadia, už znovu utekajú pred sociálkou a nezaplatenými faktúrami. Matka sa považuje za spisovateľku a maliarku, otec za vedca, ktorý pracuje na vynájdení stroja na zlato a svojim deťom sľubuje veľkolepý sklený zámok. Často však majú prázdnu chladničku, sú nútení kradnúť, jedia krmivo pre mačky alebo margarín s cukrom, v škole vyberajú zvyšky z odpadkových košov. Rodičia z ideologických dôvodov odmietajú pomoc sociálnych pracovníkov. V najtvrdšej zime sídlia v polorozpadnutej chatrči, takmer bez kúrenia a akejkoľvek hygieny.

Príbeh čitateľov fascinuje, je napínavý, často vtipný a zábavný, no napriek tomu si pri čítaní deja uvedomujú, akí sú títo rodičia nezodpovední. Autorka obdivuje svojho otca, miluje ho, visí na svojej rodine a nikdy nepadne slovo obvinenia alebo výčitky.

Len čo americký režisér, scenárista a producent Destin Cretton oznámil, že má v úmysle sfilmovať Sklený zámok, jeho filmová adaptácia sa zaradila medzi najočakávanejšie snímky roka podľa knižnej predlohy. Samotnú Jeannette Wallsovú stvárnila herečka Brie Larson, jej rodičov Woody Harrelson a Naomi Watts.

TASR informovala Lucia Mládeková z vydavateľstva Tatran.