Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Na zámku v Miláne objavili sto kresieb a obrazov Caravaggia

Portrét maliara Caravaggia od neznámeho autora. Foto: TASR/AP

Unikátny nález sa podaril na zámku Castello Sforzesco, ktorý sa nachádza na námestí Piazza Sforzesco v severozápadnej časti historického centra Milána.

Miláno 6. júla (TASR) - Na zámku v Miláne objavili talianski odborníci približne 100 kresieb a obrazov z raného obdobia tvorby slávneho barokového maliara Caravaggia. Informovala o tom vo štvrtok talianska tlačová agentúra ANSA.

Unikátny nález sa podaril na zámku Castello Sforzesco, ktorý sa nachádza na námestí Piazza Sforzesco v severozápadnej časti historického centra Milána. Experti odhadujú hodnotu nálezu na približne 700 miliónov eur, vychádzajúc z priemerných cien na aukciách výtvarných diel z tohto obdobia.

Prevažne kresby a niekoľko obrazov zhotovil Caravaggio podľa odborníkov zrejme v rokoch 1584-1588, keď bol žiakom maliara Simona Peterzana. Našli sa práve v zbierke diel Peterzanových žiakov.

Odborníci tiež počas dvojročného bádania narazili na rukou písaný lístok, ktorého grafologická analýza ukázala, že ho písal Caravaggio, uviedla ANSA s odvolaním sa na vedcov Maurizia Bernardelliho Curuza a Adrianu Conconiho Fedrigolliho. Výsledky svojej práce oficiálne predstavia dnes.

Caravaggio žil v rokoch 1571-1610. Je považovaný za jedného z najvýznamnejších talianskych maliarov vôbec. Vplyv jeho šerosvitu možno vidieť i v dielach Rubensa, Vermeera, Rembrandta, Velásqueza a ďalších. Caravaggiova tvorba predstavovala odklon od dovtedy prísne zaužívaných výtvarných konvencií.

Občianskym menom Michelangelo Merisi sa narodil v obci Caravaggio neďaleko Milána a jeho život je rovnako búrlivý ako tvorba. K sláve mu dopomohla umelecká scéna v Ríme. V roku 1606 musel na istý čas Večné mesto opustiť - mal sa zapliesť do bitky s následkom smrti. Caravaggio zomrel po zdravotných problémoch 18. júla 1610 vo veku 39 rokov v toskánskom prístave Porto Ercole zrejme na maláriu.

Najvýznamnejšie diela Caravaggia majú prevažne náboženskú tematiku a radia sa k nim Odpočinok na úteku do Egypta, Umučenie svätého Matúša, Povolanie svätého Matúša, Matúš s anjelom, Večera v Emauzách, Ukrižovanie svätého Petra, Obrátenie svätého Pavla, Kladenie Krista do hrobu, Obetovanie Izáka a Smrť Panny Márie.