Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Návštevníkov Červeného Kameňa od poludnia zabáva Cigánsky bašavel

Foto: TASR/Michal Svítok

Organizátorov potešilo, že festival pritiahol množstvo návštevníkov.

Bratislava/Červený Kameň 29. augusta (TASR) - Už po tretíkrát ovládol areál hradu Červený Kameň pri obci Častá rómsky temperament, hudba, tanec a umenie. Na pravé poludnie sa tu dnes začal multižánrový festival Cigánsky bašavel.

Témou tohtoročného bašavelu sa stali spojenia. Program preto už od začiatku ponúkol nielen rôzne hudobné štýly, ale tiež rôzne typy umelcov z rôznych krajín „Po boku profesionálnych umelcov sa preto predstavujú umelci - amatéri, rómski umelci vystupujú spoločne s nerómskymi súbormi," povedala pre TASR riaditeľka festivalu Vladislava Dolníková.

Organizátorov potešilo, že festival pritiahol množstvo návštevníkov. "Prvé veľké skupiny prichádzali ešte pred oficiálnym otvorením," uviedla Dolníková. Ako poznamenala, bolo cítiť, že ľudia prišli pozitívne naladení. "Na festival sa prišli zabaviť aj návštevníci zo Srbska, Francúzska či Veľkej Británie. Je tu aj veľa rómskych hudobných fajnšmekrov, no najviac návštevníkov predstavujú ľudia z majority," uviedla Dolníková, ktorú potešilo, že prišlo množstvo rodín s deťmi.

Práve pre deti je v rámci festivalu pripravený bohatý program. "Aj tento rok sa potvrdilo, že mimoriadny záujem je o výtvarný workshop, ktorý vedú rómske deti, takisto o tanečnú školu či rómske divadlo pod vedením Nadi Uherovej a Ferka Baloga," bilancovala po prvých hodinách festivalu jeho riaditeľka. Deti sa takisto mohli povoziť na drevenom kolotoči, ktorý je na ručný pohon. Atrakciou podujatia sa aj v tomto roku stala kuchárska šou spojená s ochutnávkou, kde rómske jedlá i zvyky predstavovali rómski šéfkuchári. "Ľudí jednoducho láka to, že je tu množstvo vecí, ktoré sa dajú stretnúť a zažiť iba tu," poznamenala Dolníková.

Dodala, že je sama zvedavá, aký kokteil ľudí, umenia a atmosféry prinesie večerný program, v ktorom vystúpia známi slovenskí muzikanti, ale aj zahraničné hviezdy, srbská formácia Kal či brniansky súbor Gulo čar. Súčasťou programu bude podvečer aj charitatívna aukcia výtvarných diel, ktorej výťažok poputuje na podporu talentovaných rómskych detí. Oficiálny program Cigánskeho bašavelu trvá až do polnoci.