Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Návštevnosť Slovenského technického múzea klesla, tržby vzrástli

Ilustračná snímka Foto: TASR – František Iván

Medzi jeden z najvýznamnejších predmetov nadobudnutých v roku 2018 patrí letecký piestový motor, ktorý bol vyrobený v Považských strojárňach.

Košice 3. apríla (TASR) - V zbierkovom fonde Slovenského technického múzea (STM) pribudlo vlani 380 predmetov. Ako v stredu jeho vedenie informovalo v rámci verejného odpočtu činnosti a hospodárenia STM, návštevnosť v roku 2018 medziročne klesla takmer o 13 percent, tržby, naopak, vzrástli.

Pri celkových dosiahnutých výnosoch v objeme 2.119.942 eur a nákladoch vo výške 2.094.005 eur STM vykázalo v rámci hospodárskeho výsledky ku 31. decembru za rok 2018 zisk necelých 26.000 eur. Prispel k tomu nielen nárast vlastných výnosov, ale aj pridelené finančné prostriedky z Ministerstva kultúry SR v rámci rozpočtového opatrenia. Rok predtým bolo STM v strate.

Minulý rok múzeum zaznamenalo 107.937 návštevníkov, čo je najmenej za posledných päť rokov. „Aj keď sme v celkových číslach zaznamenali istý pokles, tak je to skôr na úkor prvých nedelí v mesiaci, ktoré sú zadarmo. Prišlo na ne o 38 percent ľudí menej ako v roku 2017,“ povedal pre TASR námestník pre marketing, propagáciu a služby STM Ján Melich.

Ako pripomenul generálny riaditeľ STM Eugen Labanič, v uplynulom období zvyšovali vstupné. „Naberáme dosť veľa hodnôt, čo sa týka akvizície v rámci našej prezentácie. Vyžaduje si to veľa finančných prostriedkov, ale na obyvateľstve, ktoré múzeá navštevuje, sa to neodzrkadľuje,“ uviedol.

Medzi jeden z najvýznamnejších predmetov nadobudnutých v roku 2018 patrí letecký piestový motor, ktorý bol vyrobený v Považských strojárňach. „Ide len o dvojkusovú sériu a je symbolom prvých pokusov o zavedenie výroby leteckých motorov na Slovensku. Išlo o motor, ktorý sa pokúšali vyrobiť nadšenci bezmotorového lietania ako prídavný motorček k vetroňom,“ povedala pre TASR námestníčka generálneho riaditeľa STM pre odborné činnosti Zuzana Šullová. Pripomenula, že Slovensko bolo kedysi veľmocou leteckého priemyslu.

Do zbierkového fondu pribudli aj obrazové hodiny s hracím mechanizmom z rokov 1800 – 1830 či lúpač jabĺk. „Podarilo sa získať aj veľmi zaujímavú optickú hračku z 19. storočia - polyorama panoptikum. Toto zariadenie vytvára krásny svetelný efekt. Naše múzeum zároveň získalo desať zvláštnych obrázkov, ktoré vieme návštevníkom prezentovať,“ uviedla. Podľa nej sa podobný predmet nachádza aj v iných svetových múzeách, no tento je väčší a dvojoký.

Novonadobudnuté predmety nie sú bežne sprístupnené verejnosti hneď, ako ich múzeum získa. „Urobili sme výnimku a výber z prírastkov máme prezentovaný v rámci netradičnej inštalácie, takisto v sídle STM v Košiciach. Inštalácia sa volá Neprístupné? - Neprípustné!“, dodala.

Múzeum sa minulý rok venovalo aj zámeru prezentovať zbierku zubnotechnickej a zubno-lekárskej kolekcie, ktorá bola vystavovaná na hrade Modrý Kameň pred jeho rekonštrukciou. Verejnosť si ju v Košiciach bude môcť pozrieť od 13. apríla.

V rámci tohtoročnej Noci múzeí plánuje STM okrem iného predstaviť aj výstavu 90 rokov slovenského hokeja, reagovať chce i na 50. výročie prvého letu na Mesiac.