Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Hölderlinovu cenu 2018 získal renomovaný románopisec Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann. Foto: wikipedia.org

Porota v zdôvodnení výberu oceneného autora vyzdvihla komplexnú literárnu poetiku jeho textov a súčasne ich kvality oceňované širokou čitateľskou verejnosťou.

Bad Homburg 26. apríla (TASR) - Laureátom literárnej Ceny Friedricha Hölderlina 2018 sa stal nemecko-rakúsky spisovateľ Daniel Kehlmann. Ocenenie dotované sumou 20.000 eur, ktoré udeľuje mesto Bad Homburg v nemeckej spolkovej krajine Hesensko, si tam slávnostne prevezme 10. júna.

Porota v zdôvodnení výberu oceneného autora vyzdvihla komplexnú literárnu poetiku jeho textov a súčasne ich kvality oceňované širokou čitateľskou verejnosťou.

Rodák z Mníchova, ktorý žije striedavo v Berlíne a New Yorku, je synom režiséra Michaela Kehlmanna a herečky Dagmar Mettlerovej.

Literát si vyslúžil renomé i za hranicami nemecky hovoriacich krajín piatou knihou s názvom Ich und Kaminski (2003). Jeho román Vymeriavanie sveta (Die Vermessung der Welt, 2005) sa stal tak u čitateľov, ako aj u literárnych kritikov jedným z najúspešnejších v dejinách nemeckej povojnovej literatúry.

Člen viacerých literárnych a umeleckých akadémií, ktorý pôsobil ako pedagóg v mnohých vysokoškolských a univerzitných zariadeniach, má na konte bohatú zbierku literárnych ocenení vrátane Literárnej ceny Nadácie Konrada Adenauera (2006), Kleistovej ceny (2006), Literárnej ceny periodika Die Welt (2007), francúzskej Grand Prix du Livre za preklad spomínaného mimoriadne úspešného románu (2007), či Ceny Thomasa Manna (2008), alebo francúzskej Prix Cévennes za najlepší európsky román za preklad iného románu Sláva (Ruhm).

Kehlmannove najúspešnejšie diela vyšli aj v prekladoch do slovenčiny a českého jazyka.

Cenu udeľujú s ročnou periodicitou od roku 1983 a medzi laureátmi figurujú okrem iných aj Peter Härtling, Günter Kunert, Martin Walser, Ernst Jandl či Georg Kreisler. V meste, ktoré ocenenie udeľuje, strávil viacero rokov života aj významný poet Friedrich Hölderlin (1770-1843). Práve po ňom je cena pomenovaná.