Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nickyho rodina získala špeciálnu cenu na Prix Italia 2012

Producent Patrik Pass (uprostred) sa zvítava s obeťami holokaustu na premiére filmu Nickyho rodina v Prahe 20.januára 2011. Foto: TASR/AP

Táto cena sa udeľuje televíznemu programu, ktorý najlepšie prispieva k prezentácii hodnôt ľudskosti.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Svetová katolícka asociácia pre komunikáciu SIGNIS, zastrešujúca organizácie zo 140 krajín sveta, odovzdala tohtoročnú špeciálnu cenu na Prix Italia 2012 filmu Nickyho rodina. "Táto cena sa udeľuje televíznemu programu, ktorý najlepšie prispieva k prezentácii hodnôt ľudskosti," TASR informovala Iveta Pospíšilová z Trigon Production.

Na 64. ročníku najstaršieho a najprestížnejšieho medzinárodného súťažného festivalu rozhlasových, televíznych a webových programov, ktorý sa dnes v Turíne končí, sa predstavilo 97 televíznych programov z celého sveta. "Svoje najlepšie diela prihlásilo viac ako 90 súkromných a verejnoprávnych rozhlasových a televíznych spoločností z piatich kontinentov," priblížila.

Režisér filmu Nickyho rodina - Matej Mináč.
Foto: TASR/Michal Svítok
Koproducentom Nickyho rodiny, ktorého vznik finančne podporil Audiovizuálny fond, boli aj Česká televízia a RTVS. "Podľa vyjadrenia festivalového oddelenia ČT, je to prvý televízny program z jej tvorby, ktorý v tejto významnej a populárnej súťaži zabodoval," uviedla na margo Ceny SIGNIS, ktorú asociácia udeľuje od roku 2002.

"Sme s Patrikom prešťastní, že Slovensko získalo vďaka filmu o Sirovi Nicholasovi Wintonovi, ktorý už pomaly tiahne na 104. rok, prvýkrát cenu na takomto prestížnom festivale," vyjadril sa za dvojicu tvorcov režisér Mináč.

Pre film Patrika Pašša a Mateja Mináča je to už 26. cena z vyše 70 absolvovaných festivalov vlani a v tomto roku na všetkých kontinentoch sveta. V nedeľu 23. septembra snímku premietnu na MFF Festroia v portugalskom Setúbale, kde súťaží v kategórii Človek a prostredie. "O týždeň neskôr sa tvorcovia a hlavný protagonista Sir Winton stretnú v londýnskej BAFTA na odovzdávaní cien FIAT/IFTA - Medzinárodnej federácie televíznych archívov," dodala Pospíšilová s tým, že Nickyho rodina sa dostala do finále troch nominovaných filmov na udelenie Výročnej ceny FIAT/IFTA za najlepšie využitie archívov v dokumentárnom filme.