Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Kultúra

Noc múzeí a galérií v SNG vyvrcholí performanciou dua Ausgang studio

SNG. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Návštevníci Noci múzeí a galérií v SNG môžu zažiť napríklad aj čítanie v rámci podujatia Otvorená knižnica, kde sa bude predstavovať dielo Márie Bartuszovej.

Bratislava 14. mája (TASR) - Na celoeurópsku Noc múzeí a galérií 2024 pripravuje na sobotu 18. mája rozsiahly program Slovenská národná galéria (SNG). Potrvá od 15.00 h do 23.00 h. "U nás si oddýchnete, zabavíte sa a hlavne neodídete bez zážitkov," avizuje zbierkotvorná inštitúcia. Celý program zverejňuje na www.sng.sk.

"Medzi headlinerov programu určite patrí multimediálna inštalácia Ausgang studio. Počas dňa si budú môcť návštevníci vyskúšať virtuálnu realitu," uviedla v pondelok (13. 5.) na tlačovej konferencii PR manažérka SNG Zuzana Dzurdzíková. Celá multimediálna inštalácia Radovana Drangu a Alexa Zelinu bude podľa nej zavŕšená o 21.00 h performanciou umeleckého dua. "Budú sa pozerať na pohľad umelej inteligencie alebo toho, čo sa môže stať, keď ožije nejaký prístroj."

Návštevníci Noci múzeí a galérií v SNG môžu zažiť napríklad aj čítanie v rámci podujatia Otvorená knižnica, kde sa bude predstavovať dielo Márie Bartuszovej. Rovnako sa bude čítať z knihy Andrey Sedláčkovej Toyen: První dáma surrealismu, ktorá záujemcom priblíži maliarku Toyen, jednu z najznámejších a najuznávanejších svetových umelkýň.

Organizátori pripravili aj niekoľko kurátorských výkladov. "Bude sa konať posledný výklad k populárnej výstave Marko Blažo: Celý človek," upozornila Dzurdzíková na poslednú možnosť zažiť výstavu pred jej ukončením so sprievodným slovom.

Do pozornosti dala aj premietanie filmov. Medzi nimi snímky Cyriakova prísaha, dokumentu o záchrane kultúrneho dedičstva v Národnom múzeu v Aleppe počas vojny v Sýrii, či filmu Pozor, padá SNG!, ktorý dokumentuje príbeh rekonštrukcie národnej galérie.

Inštitúcia avizuje aj program, ktorý počas Noci múzeí a galérií 2024 prinesie Kunsthalle, ktorú má SNG momentálne v správe. Návštevníci sa môžu tešiť na výstavu Nerozumiem, vidím, viem v kurátorskej koncepcii Erika Vilíma.