Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Noc múzeí a galérií v SNM ponúkne nové poznatky, aktivity i zábavu

Na snímke budova Slovenského národného múzea Foto: TASR - Jakub Kotian

Neživú prírodu priblíži v Múzeum Andreja Kmeťa výučba ryžovania zlata a výstava minerálov zberateľa Ľubomíra Balla.

Martin 12. mája (TASR) - Noc múzeí a galérií v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Martine ponúkne v sobotu (13. 5.) návštevníkom nové poznatky, aktivity i zábavu. Program pripravili tri zložky SNM - Etnografické múzeum, Múzeum Andreja Kmeťa a Múzeum kultúry Čechov na Slovensku. Záujemcovia ich môžu navštíviť v rámci jednej vstupenky od 16.00 h do 23.00 h. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

V Etnografickom múzeu oživí výstava Hrady Turca ich niekdajšiu podobu. "Prostredníctvom modelov, fotografií, zaujímavých informácií a dobových predmetov sa ocitnú návštevníci na Znievskom, Blatnickom, Sklabinskom a na Sučianskom hrade. Členovia skupiny Kompánia z Turca oboznámia návštevníkov s výcvikom vojenskej jednotky, lukostreľbou, vybavením stredovekej kuchyne, stolovaním šľachtica a s historickými zbraňami," uviedla Kiripolská s tým, že počas podujatia budú v múzeu tvorivé dielne a burza kníh.

Neživú prírodu priblíži v Múzeum Andreja Kmeťa výučba ryžovania zlata a výstava minerálov zberateľa Ľubomíra Balla. "Živá výstava Potvory z našich potokov predstaví bezstavovcov v tečúcich vodách. Návštevníci si budú môcť z misky vytiahnuť živého vodného bezstavovca a preskúmať ho pod mikroskopom. Predstaví sa aj Chovná a záchranná stanica Nolčovo. Na prezentáciu zavítajú živé zvieratá - ježko, plch, sova, líška, had a hmyz," doplnila Kiripolská.

V Múzeu kultúry Čechov na Slovensku sa môžu návštevníci zastaviť v staromartinskej domácnosti manželov Horákovcov. "Pri čaji im porozprávame o životných osudoch majiteľov domu, osobnej archivárky Tomáša G. Masaryka, historičky Anny Gašparíkovej-Horákovej, a folkloristu, akademika Jiřího Horáka. Predstavíme im výstavu Pod krídlami Sokola a pre najmenších prečítame rozprávku," dodala Kiripolská.