Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

FOTO: Výstava približuje storočný vývoj dizajnu na Slovensku

Na snímke výstava 100 rokov dizajnu v Slovenskom centre dizajnu. Výber zo zbierok Slovenského múzea dizajnu z rokov 1918 - 2018 v Bratislave 29. júna 2018. Foto: TASR/Dano Veselský

Výstava potrvá do 29. júna 2020. Múzeum s voľným vstupom je otvorené denne okrem pondelka od 13. do 18. hodiny.


Bratislava 29. júna (TASR) - Slovenské múzeum dizajnu (SMD) sídliace v bratislavských Hurbanových kasárňach začína svoju výstavnú činnosť prvou expozíciou: 100 rokov dizajnu/Slovensko 1918–2018. Pripravili ju pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky a 25. výročia vzniku Slovenskej republiky.

"Máme tu vyše 500 predmetov z oblasti dizajnu a úžitkového umenia, ktoré boli vyrobené za ostatných 100 rokov na našom území. Rozdelili sme výstavu na produktový a komunikačný dizajn. Produktový delíme podľa materiálu na výrobky z dreva, skla, plastov, kovov. Ukazujeme aj proces a experiment vývoja dizajnérskeho riešenia. Tiež geometrizáciu v dizajne, čo je fenomén naprieč celým storočím," na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol pre TASR vedúci SMD a hlavný kurátor výstavy Maroš Schmidt.

Na snímke výstava 100 rokov dizajnu v Slovenskom centre dizajnu. Výber zo zbierok Slovenského múzea dizajnu z rokov 1918 - 2018 v Bratislave 29. júna 2018.
Foto: TASR/Dano Veselský
V podkrovnej expozícii nechýbajú hračky, stoličky, rôzne druhy písma, plagáty, knižný dizajn, móda a iné textilné výrobky, rádiá, elektrospotrebiče a ďalšie predmety používané v domácnosti. Návštevník výstavy sa dozvie, že v zbierkach SMD sú najviac zastúpené výrobky z kombinovaných materiálov, kto boli najvýznamnejší producenti smaltového riadu alebo súkromní výrobcovia keramiky.

Tiež, že vďaka zmeneným zákonom v Uhorsku vznikali od konca 19. storočia na Slovensku textilné priemyselné závody a od 90. rokov 20. storočia po súčasnosť je ich kolapsový vývoj. Podobná zánikovosť v tomto období je aj v sklárskej tradícii a iných priemyselných odvetviach.

Prezentovaný výber zo zbierok SMD je výsledkom niekoľkoročnej vedecko-výskumnej a zbierkotvornej práce najmladšieho slovenského múzea. Vzniklo koncom roku 2013 ako súčasť Slovenského centra dizajnu, ktorého zriaďovateľom je Ministerstvo kultúry SR.

"Oblasť dizajnu na Slovensku bola doteraz zanedbávaná. Česká strana si svoj dizajn zmapovala dávno a kvalitne. My máme mnohé biele miesta a prázdne police, ktoré zapĺňame tým, čo sa u nás vyprodukovalo. Máme byť na čo hrdí," dodal Schmidt.
Na snímke výstava 100 rokov dizajnu v Slovenskom centre dizajnu. Výber zo zbierok Slovenského múzea dizajnu z rokov 1918 - 2018 v Bratislave 29. júna 2018.
Foto: TASR/Dano Veselský

Výstava potrvá do 29. júna 2020. Múzeum s voľným vstupom je otvorené denne okrem pondelka od 13. do 18. hodiny.