Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

O Cenu Stana Radiča na Kremnických gagoch sa uchádza aj Jánošík 00 7

Festival humoru a satiry v meste Kremnica Foto: TASR

Okrem Ceny Stana Radiča za objav roka sa bude udeľovať aj medzinárodná cena Zlatý gunár 2012.

Bratislava 23. augusta (TASR) – Už iba jeden deň chýba do otvorenia 32. ročníka Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Tohtoročné podujatie sa ponesie v znamení sloganu Sranda do popuku. Stredoslovenské banícke mesto Kremnica sa takto v dňoch 24.-26. augusta stane centrom humoru. Akadémia humoru pod vedením známeho českého herca a humoristu Miroslava Donutila aj tento rok udelí medzinárodnú cenu Zlatý gunár 2012 v kategóriách divadelné inscenácie a kabarety, hudobné produkcie, pouličné a pohybové produkcie, produkcie pre deti, karikatúry a iné recesistické výtvarné diela.

O Cenu Stana Radiča za objav roka sa budú na festivale uchádzať Mestské divadlo Žilina s inscenáciou Pravdivý Jánošík 00 7, herec a mím Pavol Seriš s hrou Chutilo vám, páni?, Bábkové divadlo na rázcestí z Banskej Bystrice s projektom Akvabatolárium a bratislavská dvojica Samo Trnka, Lukáš Kodoň s inscenáciou Ďakujeme, smrad!

Moderný pohľad na jánošíkovský mýtus

Mestské divadlo Žilina sa v Kremnici predstaví so sviežou divadelnou hrou mladej dramaturgičky Michaely Zakuťanskej Jánošík 00 7. Úpravy a réžie tohto politického kabaretu sa ujala takisto mladá režisérska dvojica Mariana Ďurčeková a Ján Luterán. Päť mladých hercov na šikmej ploche ponúka v niekoľkých líniách pohľad súčasnej generácie na jánošíkovský mýtus, slovenské dejiny, politickú súčasnosť a sľubuje tiež jednu veľkú mystifikáciu. V podaní súboru prichádza do divadla nová legenda, nová tradícia, nová pravda o Jánošíkovi. Inscenácia mala premiéru 30. marca.

Jeden herec - 20 rôznych charakterov

Ulička slávnych nosov
Foto: TASR
Chutilo vám, páni? je najnovšia autorská divadelná hra Pavla Seriša. Ide o predstavenie jedného herca z podivného sveta reštaurácií a čašníkov. Herec odohrá viac ako 20 rôznych charakterov, používa minimum rekvizít a počíta s aktívnou predstavivosťou diváka. Komédia je zmesou divadla, pantomímy, absurdity a tanca a snaží sa využívať charakterovú, situačnú, slovnú i pohybovú komiku.

Hra bola inšpirovaná dielom Mistero buffo z pera talianskeho dramatika a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Daria Fo. Pavol Seriš je študentom pohybového divadla na JAMU. V Trenčíne v roku 2006 spolu s Jurajom Hubinským založil autorské divadelné zoskupenie Neandrtal Teatr.

Batolárium vzniklo ako najmladší divadelný projekt na Slovensku a Akvabatolárium na tento projekt nadväzuje. Inscenáciami pre najmenšie deti sa divadelní tvorcovia v európskych mestách zaoberajú už od roku 1987. Takéto divadlo je najmä o dialógu s dôležitými osobami v živote malého dieťaťa, s rodičmi a vychovávateľmi. Obe interaktívne hry Bábkového divadla na rázcestí citlivo predstavia dieťaťu svet divadla stvorený zo živej hudby, zvukov, hlasov, pohybov a dotykov.