Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Obnovený český zámok Chyše ožíva aj vďaka adventným koncertom

Chyše, archívna snímka. Foto: Wikipédia

Sprístupnené sú miestnosti, do ktorých pracne zháňali pôvodný nábytok a ďalšie vybavenie. Na prehliadkovej trase reprezentačných priestorov návštevník spozná šľachtické bývanie.

Bratislava/Chyše 1. decembra (TASR) - Český zámok Chyše neďaleko Karlových Varov má za sebou pestrú minulosť, keď sa v ňom striedali majitelia a objekt z roku 1169 menil veľkosť, podobu aj využitie. Od roku 1361 ako gotický hrad bol kráľovským majetkom, Mikuláš z Lobkovic ho dal v roku 1578 prestavať na renesančný zámok, v roku 1708 ukončili barokovú prestavbu a za vlastníctva Prokopa III. Lažanského bola realizovaná (1856-1858) novogotická podoba zámku.

Ten sa stal majetkom štátu po znárodnení od roku 1946. Napriek využívaniu až do roku 1976 mu v novodobej histórii hrozil zánik, keď ku generálnej rekonštrukcii nedošlo. Po vyprázdnení a opustení do objektu zatekalo, pokračovalo jeho chátranie. Niekoľko mesiacov pred zmenou režimu bol zámok bezodplatne prevedený do majetku pražskej spoločnosti Balnex, ktorá chcela vybudovať luxusný hotel. Po novembri 1989 sa zámok aj s 12-hektárovým parkom stal jej súkromným majetkom. Vlastník nezačal opravu zámku a od roku 1994 ho s areálom ponúkal na predaj. O dva roky ho kúpili manželia Vladimír a Marcela Lažanskí z Děčína, potomkovia generácií rodu Lažanských, ktorí zámok dlhodobo vlastnili (1766-1945).

Noví majitelia nechceli dopustiť, aby z bývalého nádherného skvostu a kultúrnej pamiatky sa stala chátrajúca ruina. Ich zámerom bola obnova zámku a sprístupnenie verejnosti. S podporou štátu a pod dohľadom pamiatkarov realizovali náročnú generálnu rekonštrukciu (1997-2001). Zámok je v plnej novogotickej svetlej kráse s vymenenou bridlicovou krytinou strechy. Obnovené sú vstupné priestory, hlavná veža osadená cimburím i nádvorie s dominantným stromom. Boli vymenené všetky okná a väčšina dverí, reštaurovaná je aj vzácna baroková stropná maľba Petra Brandla z roku 1699, rôzne erby a ďalšie drobné stavebné či sochárske časti.

Sprístupnené sú miestnosti, do ktorých pracne zháňali pôvodný nábytok a ďalšie vybavenie. Na prehliadkovej trase reprezentačných priestorov návštevník spozná šľachtické bývanie - barokové a štukové sály, jedáleň, spálňu, knižnicu so 6500 zväzkami, pánsku pracovňu s mramorovým barokovým krbom, takzvanú balkónovú miestnosť aj izbu, v ktorej Karel Čapek býval počas svojho prvého zamestnania, keď učil malého Prokopa Lažanského (1917). Majitelia spestrujú činnosť na zámku rôznymi kultúrnymi a spoločenskými podujatiami. Medzi ne patria pravidelné koncerty.

"V lete to bývajú veľké akcie typu Čechomor alebo Vivaldiano, kde do amfiteátra prichádza 1400-1500 návštevníkov. V zámku robíme komornejšie koncerty adventné alebo vianočné s vážnou hudbou. Najbližšie sa predstaví 2. decembra zmiešaný spevácky zbor zo Žlutíc so špičkovým vedením, ktorý tento rok úspešne vystupoval vo Francúzsku. Dávame príležitosť aj miestnym amatérskym súborom, ktoré majú profesionálnu úroveň," povedal pre TASR Vladimír Lažanský.

V areáli zámku po 74 rokoch obnovili činnosť panského pivovaru v reštaurácii s renesančným krbom. Starajú sa o voľne prístupný zámocký park, ktorý je hodnotený ako dobrý príklad krajinárskej architektúry aj dendrologicky cenný. Zároveň pokračujú v obnove objektov okolo dominantného zámku.