Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Od narodenia Brama Stokera, autora Draculu uplynulo 165 rokov

Bram Stoker Foto: TASR/Wikipédia

Od narodenia Brama Stokera dnes uplynulo presne 165 rokov.

BRATISLAVA 8. novembra (TERAZ.sk) - Keď sa povie gróf Dracula, tak sa každému automaticky vybaví najznámejší upír z Transilvánie. Od narodenia Brama Stokera dnes uplynulo presne 165 rokov. Práve írsky spisovateľ sa postaral o spopularizovanie tejto hororovej postavy na celom svete, ktorá je námetom pre filmárov dodnes.

Na snímke prvé knižné vydanie Draculu od Brama Stokera.
Foto: TASR/AP
Bram Stoker sa narodil v dublinskom Clontarfe ako tretí zo siedmich detí. Bram chcel byť od mladosti spisovateľom. Študoval históriu, literatúru a fyziku na Trinity College. Bol prezidentom tunajšej filozofickej spoločnosti a auditorom spoločnosti historickej. Po štúdiu nastúpil na úradnícke miesto na Dublinskom hrade. Táto kariéra ho však nijako neuspokojovala a tak začal tiež pracovať ako novinár a divadelný kritik. Jeho záujem o divadlo viedol k dlhoročnému priateľstvu s hercom Henrym Irvingom. V tomto období napísal svoje prvé dielo Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland: Collected Works of Bram Stoker.

V roku 1878 sa Stocker oženil s Florence Balcombeovou, vtedajšou priateľkou Oscara Wilda. S manželkou sa presťahoval do Londýna. Vďaka svojmu priateľstvu s Irvingom sa Stoker dostal do londýnskej vyššej spoločnosti, kde sa stretol s maliarom Jamesom McNeilom Whistlerom a s Arthurom Conanom Doylom.

Roku 1882 vydal Stoker svoju prvú knihu Under the Sunset a román The Snake's Pass v roku 1890. Zároveň sa začal pripravovať na svoj ďalší román, ktorým bol Dracula vydaný v roku 1897. Po Irvingovej smrti roku 1905 pokračoval Stoker v písaní a mimo iného vydal The Jewel of Seven Stars (1903), Personal Reminiscences of Henry Irving (1906), a The Lair of the White Worm (1911). Stoker zomrel v roku 1912.

Zdroj: Wikipédia