Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Od narodenia rusínskeho buditeľa A. Duchnoviča uplynulo 215 rokov

Alexander Duchnovič patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov národného hnutia rusínskeho obyvateľstva na území dnešného Slovenska, ale aj Poľska či západnej Ukrajiny. Foto: Wikipedia

Komenský Podkarpatska, ako prezývali Alexandra Duchnoviča, vydával učebnice, zakladal školy, knižnice, múzeá, rôzne spolky a organizácie.

Topoľa/Bratislava 24. apríla (TASR/Teraz.sk) – Alexander Duchnovič patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov národného hnutia rusínskeho obyvateľstva na území dnešného Slovenska, ale aj Poľska či západnej Ukrajiny. Od narodenia pedagóga, etnografa, folkloristu, spisovateľa, básnika, dramatika a publicistu uplynie v utorok 24. apríla 215 rokov.

Komenský Podkarpatska, ako prezývali Alexandra Duchnoviča, vydával učebnice, zakladal školy, knižnice, múzeá, rôzne spolky a organizácie. Na území dnešného východného Slovenska zriadil prvý internát pre deti z chudobných rodín. V polovici 19. storočia bol ústrednou postavou kultúrneho života veriacich prešovskej gréckokatolíckej eparchie.

Najväčší prínos pre pozdvihnutie národného povedomia Rusínov, ale aj Ukrajincov malo Duchnovičovo pedagogicko-osvetové pôsobenie v Prešove (1844-1865). Ako učiteľ na gréckokatolíckom gymnáziu, ale aj ako školský inšpektor či cirkevný hodnostár sa snažil zlepšovať život vidieckeho obyvateľstva. V roku 1847 vydal prvý rusínsko-ukrajinský šlabikár napísaný Knyžycja čytaľnaja dľa načynajuščych, ktorý bol v roku 1852 cisárskym patentom zakázaný. O desať rokov neskôr v roku 1857 mu vyšla pedagogická práca Narodnaja pedagogija v poľzu učylyšč i učytelej seľskych, čo bola prvá príručka z pedagogiky a metodiky výučby na ľudových školách.

Alexander Duchnovič sa narodil 24. apríla 1803 v obci Topoľa v rodine gréckokatolíckeho kňaza. Základné a gymnaziálne vzdelanie nadobudol v dnešnom ukrajinskom Užhorode. V rokoch 1821-1823 študoval filozofiu v Košiciach, potom teológiu v Užhorode. Za kňaza ho vysvätili v roku 1827. Krátko pôsobil v kancelárii gréckokatolíckeho biskupstva a potom na tri roky (1830-1833) odišiel do Užhorodu, kde pracoval ako vychovávateľ detí podžupana Užhorodskej župy. Po návrate pôsobil ako kňaz v obciach Komloš, Chmeľov, Beloveža. Do Prešova sa vrátil v roku 1844.

Ako zástupca prešovského biskupstva sa Duchnovič zúčastnil na poslednom uhorskom stavovskom sneme, kde sa zoznámil s predstaviteľmi slovenského národného obrodenia, ktorí ho inšpirovali v jeho buditeľskej činnosti v prospech Rusínov. Spojil sa s členmi skupiny Adolfa Ivanova Dobrianskeho-Sačurova, ktorá v roku 1848 viedla ukrajinské národné a politické hnutie a vypracovala prvý národný politický program Ukrajincov v Uhorsku.

V roku 1850 založil Duchnovič vzdelávaciu a literárnu inštitúciu Literaturnoje zavedenije Prjaševskoje (Prešovský literárny spolok 1850-1853), ktorá vydala prvý ukrajinský kalendár, tri ročníky almanachu Pozdravlenje Uhorskich Rusinov a 12 kníh. Okrem zakladania knižníc, založil v roku 1862 spolu s ďalšími predstaviteľmi rusínsko-ukrajinského národného hnutia Obščestvo svjatoho Ioanna Krestitelja i Predteči (Spolok sv. Jána Krstiteľa, 1862-1874). Spolok podporoval v štúdiu na stredných a vysokých školách chudobných rusínskych študentov. Zaisťoval im ubytovanie, stravu, učebné pomôcky i literatúru.

Rusínsky národný buditeľ Duchnovič zanechal po sebe nielen báseň Vručanie, ktorá sa stala rusínskou hymnou, ale aj ďalšie diela. V roku 1848 vydal prácu O narodach krajňanskych ili Karpatorosach uhorskych pod Beskydom v Zemplinskoj, Ungskoj i Šariskoj stolyci žyvuščych, ktorá mala etnologický charakter a opisuje dejiny osídlenia, faunu, flóru, poľnohospodárstvo a hospodárstvo, život Rusínov i Ukrajincov východoslovenského regiónu. O päť rokov neskôr mu vyšla historická práca Instinnaja Istarija Karpato-Rusov ili Uhorskych Rusinov. Okrem toho zbieral hudobný folklór, písal modlitebné knihy. Je autorom divadelných hier Dobroditeľ prevyšajet bahatstvo a Holovnyj tarabanščik.

Alexander Duchnovič zomrel 30. marca 1865 v Prešove. Od roku 1990 je po ňom pomenované rusínske Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove.