Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Odvolaného arcibiskupa Bezáka podporia aj hudobníci, plánujú koncert

Transparent na podporu odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka. Foto: TASR/Jozef Polešenský

Na bratislavskom Hlavnom námestí by mali v utorok večer vystúpiť hudobníci rôznych žánrov.

Bratislava 4. júla (TASR) - Na podporu odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka sa už v najbližších dňoch postavia aj hudobníci.

Na bratislavskom Hlavnom námestí plánujú v utorok večer (10.7.) uskutočniť koncert s hudbou rôznych žánrov. Vystúpiť plánuje multiinštrumentalista Marián Varga, speváčky Zuzana Homolová a Janais, violončelista Jozef Lupták, akordeonista Boris Lenko, či kazateľ Daniel Pastirčák. Organizátori podujatia však avizujú, že do zoznamu účinkujúcich môžu pribudnúť aj ďalšie mená.

Takouto formou chcú dať občanom možnosť, aby podporili Bezáka, ktorý "svojimi postojmi oslovoval a spájal nielen veriacich, ale aj ateistov. Myslíme si, že slovenská verejnosť si zaslúži poznať dôvody, ktoré viedli k odvolaniu Monsignora Bezáka z funkcie arcibiskupa. Chceme mu týmto koncertom vyjadriť podporu. Chceme vyjadriť túžbu, aby zostal súčasťou spoločenstva, ktoré svojimi postojmi tak výrazne oslovil," píše sa v stanovisku organizátorov.

Trnavský arcibiskup skončil vo svojej funkcii v nedeľu (1.7.). O jeho odvolaní rozhodol pápež Benedikt XVI., čo vyvolalo značný ohlas nielen medzi veriacimi, ale aj na stránkach zahraničných médií.

O rozhodnutí Vatikánu písali Associated Press, AFP, či Spiegel. Motív svätej stolice pritom nie je celkom jasný. Vatikán hovorí, že dôvodom sú výsledky apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára. Ďalšie podrobnosti však už neuvádza.

Podľa talianskej tlačovej agentúry ASCA dôvodom boli administratívne a finančné nezrovnalosti zistené počas vizitácie.