Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Kultúra

Oscara za svoju skladbu Purpurový dážď dostal Prince v roku 1985

Na archívnej snímke spevák Prince Foto: TASR/AP

Prince bol jedným z najpredávanejších a najrešpektovanejších umelcov. Len jemu a Beatles sa podarilo mať naraz na vrchole hitparád film, album aj singel.

Minneapolis/Bratislava 7. júna (TASR/Teraz.sk) - Spevák, skladateľ, multiinštrumentalista a hudobný producent Prince získal za svoju pieseň Purple Rain v roku 1985 Oscara za najlepšiu pôvodnú skladbu vo filme. Popovú hviezdu uviedli v roku 2004 do Rock'n'rollovej siene slávy a podľa amerického magazínu Rolling Stone sa stal 27. najlepším interpretom všetkých čias. Vo štvrtok 7. júna by sa Prince dožil 60 rokov.

Prince bol jedným z najpredávanejších a najrešpektovanejších umelcov. Len jemu a Beatles sa podarilo mať naraz na vrchole hitparád film, album aj singel. Všetky tri niesli názov Purple Rain. "Chcel som ťa len vidieť kúpať sa v purpurovom daždi," spieva v nádhernom songu. V období 80. a 90. rokoch minulého storočia bol Prince snáď najprovokatívnejšou popovou hviezdou. Albumy, ako napríklad Purple Rain, 1999 a Sign O 'the Times sa predávali v miliónoch kusoch.  

Vlastným menom Prince Rogers Nelson sa narodil v roku 1958 v americkom meste Minneapolis (Minnesota) do rodiny hudobníka. Jeho otec mal talianskych predkov a matka bola Afroameričanka. Po narodení sestry Tiky Evene v roku 1960 sa rodičia rozviedli.

Syn jazzového klaviristu, vyrastal v Minneapolise. Mal výcibrený hudobný sluch a nesmierny talent. Na klavíri začal hrať už ako sedemročný, pokračoval v hre na gitaru a neskôr začínal aj so základmi hry na saxofón.

Jeho prvá pieseň mala názov Funk Machine. Prvú kapelu založil ako tínedžer a nazval ju Grand Central. Na strednej škole jej názvov zmenil na Champagne a začal produkovať vlastné autorské skladby. "Hudba je pre mňa všetko. Milujem tvorbu hudby. Robím hudbu. Hudba je duch, je to terapia," uviedol v jednom z rozhovorov Prince.

Speváka ovplyvnili také hudobné esá ako boli Sly Stone, James Brown, Jimmy Page alebo Jimi Hendrix. Prvé nahrávky vydal už ako 18-ročný s anglickým producentom Chrisom Moonom. Prelomovým v jeho tvorbe bol rok 1979, keď založil sprievodnú kapelu a nahral hity Why You Wanna Treat Me So Bad a I Wanna Be Your Lover. Obe piesne mali svoju premiéru 26. januára 1980 vo vysielaní televíznej show American Bandstand.

V osemdesiatych rokoch hrala s Princom skupina The Revolution a v deväťdesiatych New Power Generation. Spolupracoval tiež s top džezovými a funkovými hudobníkmi ako Miles Davis, Larry Graham, George Clinton a Maceo Parker.

Za svoju najlepšiu pôvodnú skladu Purple Rain vo filme dostal v roku 1985 Oscara. V roku 1989 nahral soundtrack k filmu Batman, s ktorým sa vrátil na vrchol americkej hitparády albumov. Album Diamonds and Pearls z roku 1991 priniesol Princovi úspech v hitparádach s piesňou Cream.

Princov dvanásty album, ktorého názov kritici uvádzali ako The Love Symbol Album, dosiahol najlepšiu desiatku americkej hitparády albumov.

Počas svojej kariéry pôsobil Prince tajomne, zvodne, odetý do excentrických kostýmov. Publikum dráždil svojimi sexuálnymi témami v piesňach. Oženil sa s tanečnicou Mayte Garciovou na Valentína v roku 1996 v Minneapolise. Spevák a skladateľ jej napísal a venoval niekoľko piesní, jednou z najznámejších je hit The Most Beautiful Girl In The World.

V roku 1996 mu manželka Mayte porodila syna, ktorému dali meno Boy Gregory. Chlapček však pár dní po narodení zomrel. Prince sa so stratou dieťaťa ťažko zmieroval, dokonca ešte pár týždňov po jeho smrti v televíznej Oprah Winfrey Show tvrdil, že dieťa žije a že ho veľmi miluje. Manželstvo trvalo len 4 roky. Spevákovou druhou manželkou sa stala v roku 2001 Manuela Testolini, no takisto sa rozviedli.



Členom Rock'n'rollovej siene slávy sa Prince stal v roku 2004. Album Musicology znamenal jeden z najväčších komerčných úspechov od vydania Diamonds and Pearls (1991). Získal zaň dve ceny Grammy - v kategórii najlepší mužský spevácky výkon v žánri r'n'b za pieseň Call My Name a Najlepší tradičný r'n'b spevácky výkon v titulnej piesni.

Hudobný svet opustil Prince 21. apríla 2016 v Chanhassene (Minnesota) vo veku 57 rokov. Ako oficiálnu príčinu smrti jeho právnik uviedol predávkovanie opiátmi proti bolesti žalúdka. Speváka dlhodobo totiž trápili tráviace problémy, konzumoval iba šťavy, čo sa podpísalo pod rapídny úbytok hmotnosti a jeho zlý zdravotný stav.

V rodnom Minneapolise v čase rozlúčky s hudobným mágom sfialovel štadión miestneho bejzbalového tímu Minnesota Twins a stovky ľudí sa zhromaždili v nočnom klube First Avenue, kde nahral v roku 1984 pieseň Purple Rain. Do fialova sa zahalili aj Niagarské vodopády, Eiffelova veža či americký Empire State Building.

"Nikto nemal silnejšieho, odvážnejšieho a kreatívnejšieho ducha," odkázal americký prezident Barack Obama.

V novembri 2016 sa v USA na pulty obchodov dostala nová kolekcia spevákových hitov pod titulom "4Ever". Obsahovala 40 skladieb aj s doposiaľ nevydanou novinkou s názvom Moonbeam Levels. Hudobným fajnšmekrom Prince zanechal obrovské dedičstvo v podobe neopakovateľných štyridsiatich vydaných štúdiových albumov.