Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Oscarový český režisér Jiří Menzel jubiluje

Na archívnej snímke Jiří Menzel. Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Svetoznámy český režisér patrí k hlavným osobnostiam, ktoré do československého filmu vstúpili v druhej polovici 60. rokov 20. storočia pod označením nová vlna.

Praha/Bratislava 23. februára (TASR) - Jeden z najznámejších českých filmových režisérov Jiří Menzel, ktorého film Ostře sledované vlaky získal v roku 1967 Oscara, má dnes 80 rokov.

Renomovaný filmový a divadelný režisér, ale aj herec Jiří Menzel sa vo veku 79 rokov v novembri 2017 podrobil urgentnej niekoľkohodinovej operácii mozgu, po ktorej ho lekári uviedli do umelého spánku. Vážny stav obľúbeného režiséra sa zlepšil 24. decembra 2017, kedy sa z umelého spánku prebral. Po krátkodobom zlepšení zdravotného stavu však došlo začiatkom roka 2018 k jeho náhlemu zhoršeniu a Menzelov zdravotný stav si vyžiadal znovu dohľad nemocničného personálu.

Ešte pred operáciou si Menzel stihol splniť herecký záväzok voči slovenskému režisérovi Martinovi Šulíkovi, ktorý ho obsadil do jednej z hlavných úloh svojho filmu Tlmočník. Svojrázne road movie o dvoch starých pánoch, ktorí cestujú krížom cez Slovensko, aby spoznali pravdu o vlastnej minulosti, bude mať slovenskú distribučnú premiéru 1. marca 2018, teda niekoľko dní po 80. narodeninách oscarového filmového režiséra.

Organizátori Medzinárodného filmového festivalu Berlinale 6. februára 2018 oznámili, že v deň 80. narodenín českého režiséra ocenia mimoriadny prínos Jiřího Menzela pre svetový film cenou Berlinale Camera. Na berlínskom (Nemecko) festivale sa zároveň uskutoční svetová premiéra filmu Tlmočník. Slávnostné uvedenie snímky je naplánované tiež na piatok 23. februára, kedy Menzel jubiluje.

Svetoznámy český režisér patrí k hlavným osobnostiam, ktoré do československého filmu vstúpili v druhej polovici 60. rokov 20. storočia pod označením nová vlna.

Pre Menzelov filmový režijný rukopis je príznačné zobrazovanie prostých ľudí, ktorých osud sa vyznačuje tragikomickosťou. Hrdinov pre svoje filmy našiel hlavne v diele českého spisovateľa Bohumila Hrabala, autora mnohých tragikomických príbehov všedného dňa. Práve za filmový prepis Hrabalovej novely Ostře sledované vlaky získal v roku 1967 filmového Oscara.

Jiří Menzel sa narodil 23. februára 1938 v českej Prahe v rodine spisovateľa a filmového scenáristu Josefa Menzela. V roku 1962 ukončil štúdium réžie pod vedením legendárneho českého režiséra Otakara Vávru na pražskej Filmovej a televíznej fakulte (FAMU).

Veľmi rýchlo po skončení FAMU Menzel presvedčil o svojom režisérskom talente nielen filmových divákov, ale aj kritikov. Už jeho prvý celovečerný film podľa Hrabalovej novely Ostře sledované vlaky získal Oscara.

Začiatkom normalizácie v bývalom Československu dokončil svoj druhý film podľa Hrabalových poviedok Skřivánci na niti, ktorý však pre kritiku komunistického režimu skončil v trezore a diváci si ho mohli pozrieť až po novembri 1989.

Ďalšie Menzelove hrabalovské filmy Postřižiny a Slavnosti sněženek, rovnako ako jeho komediálne filmy zo 70. a 80. rokov 20. storočia Na samotě u lesa, Báječní muži s klikou, či Vesničko má středisková (film bol v roku 1985 nominovaný na Oscara), patria k tomu najlepšiemu, čo česká kinematografia dosiaľ vytvorila. K literárnej predlohe Bohomula Hrabala sa vrátil v roku 2006 vo filme Obsluhoval jsem anglického krále.

Okrem Hrabalovej poetiky dokázal na filmové plátno preniesť aj poetiku českého spisovateľa Vladislava Vančuru vo filmoch Rozmarné léto či Konec starých časů.

Pražský rodák je síce vo svete známy predovšetkým ako filmový režisér, ale v Česku slávia úspechy aj jeho divadelné réžie. Hneď na začiatku svojej umeleckej kariéry sa v pražskom divadle Činoherný klub režijne podpísal pod Machiavelliho komédiu Mandragora, ktorá sa hrala nepretržite 11 rokov (1965-1976).

Herecky sa Menzel predstavil vo svojich filmoch (napr. Rozmarné léto, Báječní muži s klikou, Ostře sledované vlaky), alebo v snímkach svojich kolegov Věry Chytilovej (napr. Hra o jablko), či Juraja Herza (napr. Upír z Feratu).

Jubilujúci režisér má mnohé filmové ocenenia z filmových festivalov z rôznych končín sveta - od talianskych Benátok a nemecký Berlín cez kanadský Montreal a americké San Francisco.

Dlhoročný a presvedčený starý mládenec Jiří Menzel sa v roku 2004 oženil v Thajsku so svojou priateľkou Olgou Kelymanovou, s ktorou má dve dcéry.