Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

P. Nagy začal v Nitre výročné turné, jeden z hitov venoval K. Gottovi

Peter Nagy, archívna snímka. Foto: René Miko

Vypredaná sála PKO tlieskala hitom speváka, ktoré zbierajú úspechy už desiatky rokov.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Koncertom v Nitre začal v stredu večer (2. 10.) československý zlatý slávik Peter Nagy koncertné turné, životné jubileum speváka a skladateľa bolo podnetom pre názov turné, Peter Nagy 60 CZ/SK Tour. Vypredaná sála PKO tlieskala hitom speváka, ktoré zbierajú úspechy už desiatky rokov. TASR informovala PR manažérka Nora Krchňáková.

Česko-slovenská legenda Peter Nagy je na hudobnej scéne 35 rokov. Spevák, skladateľ, textár, gitarista a producent oslávil 9. apríla 60. narodeniny. Osláviť ich chce spolu s fanúšikmi na koncertoch v oboch republikách, kde má dodnes veľké fanúšikovské zázemie.

„Koncert som začínal sám s gitarou a malou dušičkou, ako to už prvýkrát a na premiére býva. Ale po prvom potlesku vo vypredanej sále som vedel, že to bude krásny koncert pre fanúšikov. Ľudia spievali s nami a moja kapela hrala ako hodinky. Tá drina skúšok sa oplatila, ľudia nám to vrátili potleskom a tromi vyžiadanými prídavkami. Mám naozajstnú radosť,“ uviedol pre médiá spevák.

Hity Petra Nagya patria medzi poklady slovenskej populárnej hudby, zaplnené hľadisko si s ním spievala Profesor Indigo, Láska je tu s nami, Marcel z malého mesta, S nohami na stole, Sme svoji, Korálky od Natálky či So mnou nikdy nezostarneš. Niektoré z nich zazneli v nových, netradičných aranžmánoch. Dlhoročne známy hit Aj tak sme frajeri venoval Peter Nagy do umeleckého nebíčka fenomenálnemu spevákovi a priateľovi Karlovi Gottovi, ktorý opustil hudobnú scénu 1. októbra.

„Vymysleli sme nové kozmetické úpravy aranžmánov, tak aby sme sa nedotkli podstaty piesne, ktorú fanúšikovia poznajú. Musí zostať text aj melódia. To, ako keď dáš žene nové šaty, musí sa sama sebe páčiť. A trochu sme prekopali playlist, skombinovali neskombinovateľné. Je to výzva urobiť jubilejný program postavený z hitov, ktoré by mali odznieť a zároveň ponúknuť niečo nové,“ dodal.

Peter zahral tri skladby aj v unplugged verzii. „V každom koncertnom programe som mal tiché gitarové či klavírne pesničky, kedy sa publikum stíši a počúva. Mám rád tie momenty, vtedy cítim najviac to porozumenie medzi mnou a fanúšikmi. Na to sa teším aj na novom turné. Moja srdcovka je teraz pieseň 50 žiráf, zahráme aj úplne novú skladbu Láska, smrť a sloboda z nového albumu Pianko 2, doplnil Peter Nagy.

Na turné sprevádza zlatého slávika kapela Indigo s kapelníkom a gitaristom Mišom Kovalčíkom, klávesákom Marekom Mečiarom, basgitaristom Lubošom Ďurechom a novým bubeníkom Jozefom Gorelom.

„Moja kapela je pre mňa veľkou oporou, zvlášť preto, že moje piesne sú aranžované rozmanito. Jedna je rocková, iná viac do popu alebo trochu latino a trochu reggae. Muzikanti v Indigu sú veľmi flexibilní a profesionálni. Vedia zahrať rôzne štýly, ktoré mám v repertoári. Radosť s nimi stáť na pódiu. Aby sa na turné piesne rozsvietili, prizvali sme si dve vokalistky, Katku Ščevlíkovú a Evu Pšenkovú. Ľudia ich poznajú z obľúbeného televízneho projektu Milujem Slovensko. Veľmi sa teším na celé turné,“ uzatvára hitmaker.

Ďalšou zastávkou výročného česko-slovenského turné Peter Nagy 60 CZ/SK Tour budú Košice (9. 10.), Žilina (10. 10.), Bratislava (15. 10.), Otrokovice (16. 10.), České Budějovice (22. 10.), Teplice (23. 10.), Olomouc (24. 10.), Ostrava (28. 10.), Brno (29. 10.) a Praha (31. 10.).