Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Sir Paul McCartney dnes koncertuje vo Viedni

Paul-McCartney Foto: TASR/AP Photo

Hudobník chce iba vegetariánske jedlá.

Bratislava 27. júna (TASR) – Člen najslávnejšej skupiny v histórii populárnej hudby, skupiny Beatles a jeden z najúspešnejších hudobníkov všetkých čias Paul McCartney sa dnes večer predstaví fanúšikom na štadióne Ernsta Happela vo Viedni.

„Turné Out There! bude ako čítanie z jedného z najobľúbenejších katalógov o populárnej hudbe,“ sľubuje McCartneyho webová stránka. Paul odohrá hity z éry skupiny Beatles aj zo sólovej tvorby. Počas takmer trojhodinového koncertu zaznejú teda piesne, ktoré budú prierezom polstoročnej dráhy tohto umelca. V playliste koncertu by nemali chýbať hity Eight Days A Week, All My Loving, Paperback Writer, Hey Jude, Let It Be z éry Beatles, Junior's Farm, Listen To What The Main Said, Live And Let Die zo sólovej dráhy.

Sir Paul je okrem hudby známy aj ako veľký propagátor vegetariánstva. V roku 2009 spolu s dcérami Mary Ann (1969, fotografka) a Stellou (1971, módna dizajnérka) predstavili kampaň Meat Free Monday s cieľom jednoducho a priamočiaro ukázať ľuďom zmysel obmedzenia konzumácie mäsa. Rodina McCartneyovcov chce podporiť ľudí, aby zaviedli aspoň jeden bezmäsitý deň v týždni. V rodine Paula preferovala vegetariánstvo manželka Linda Eastman (24. 9. 1941 – 17. 4. 1998).

K tejto kampani vydali knihu Deň bez mäsa, ktorá je od novembra minulého roku aj na pultoch slovenských knižných obchodov. Sir Paul McCartney a iné známe osobnosti v nej ponúkajú chutné vegetariánske recepty a kulinárske inšpirácie pre kompletné menu na 52 dní, teda na jeden deň v týždni v roku. Každé menu obsahuje dve hlavné jedlá a štyri ďalšie denné jedlá, osloví tak všetkých, ktorí sa zamýšľajú nad problémom prostredia, chcú sa raz do týždňa stravovať vegetariánsky a potrebujú inšpiráciu a radu.

Kniha ponúkne čitateľovi množstvo receptov, medzi nimi grilované figy s ricottou, korenené tekvicové lievance, sicílske karfiolové cestoviny, mexický kukuričný chlieb, šalát z fazuľky, rokfortu a vlašských orechov, horúci sendvič s mozzarellou či cibuľovo-orechové mafiny. Okrem McCartneyovcov prispeli receptami ďalšie známe osobnosti umeleckej scény, medzi nimi Giorgio Locatelli, Theo Randall, Kevin Spacey, Twiggy, Pink alebo Pamela Anderson. Vzdajte sa mäsa jeden deň v týždni a uvidíte, akú pozitívnu zmenu to môže priniesť – pre planétu, pre vaše zdravie a tiež pre vašu peňaženku, odkazuje čitateľom slávny exBeatle.