Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Peter Dvorský si vo Viedni prevzal Cenu Centrope za rok 2012

Peter Dvorský Foto: TASR

Cena Centrope sa udeľuje od roku 2007 za mimoriadne zásluhy o rozvoj stredoeurópskeho regiónu Centrope.

Bratislava/Viedeň 13. septembra (TASR) - Operný spevák Peter Dvorský si dnes vo Viedni prevzal Cenu Centrope za rok 2012. Získal ju za cezhraničné aktivity ako iniciátor a garant najväčšej detskej piesňovej súťaže "Slávik Slovenska" v interpretácii slovenských ľudových piesní. Dvorský totiž začínal svoju kariéru ako spevák ľudových piesní.

V roku 1990 bol Slávik Slovenska čisto slovenskou piesňovou súťažou, neskôr sa etabloval v Čechách. Potom sa dostal aj do Maďarska, Rumunska, Poľska a na Ukrajinu. Medzičasom sa už konal v Toronte a New Yorku. Tento rok je naplánovaný Viedenský slávik.

"Ďakujem za tvoju usilovnosť, tvoju inšpiráciu a tvoju ľudskosť", obrátil sa pri odovzdávaní ceny na Dvorského jeho dobrý priateľ Otto Schenk. Dvorský strávil na doskách Viedenskej štátnej opery 23 sezón.

Cena Centrope sa udeľuje od roku 2007 za mimoriadne zásluhy o rozvoj stredoeurópskeho regiónu Centrope. Jej tradíciu založili mesto Viedeň a krajinská banka Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien spolu s veľvyslanectvami Slovenskej republiky, Českej republiky a Maďarska. Oceňuje osobnosti, ktoré dosiahli výnimočné výsledky v cezhraničných regiónoch krajín strednej Európy.

Každoročne sa o ňu uchádzajú jednotlivci alebo inštitúcie z daného regiónu. Dotovaná je sumou 10.000 eur. Prvým oceneným bol v roku 2007 starosta Wolfsthalu Gerhard Schrödinger, o rok ju získal starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič, v roku 2009 cenu odovzdali viedenskému komerčnému radcovi Eduardovi Harantovi, minulý rok putovala do rúk riaditeľovi Základnej a materskej školy v Brne Petrovi Kotyzovi.TASR informovala vedúca kancelárie mesta Viedeň Erika Rožková.