Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Peter Falk sa do sŕdc divákov zapísal úlohou detektíva Columba

Na snímke Peter Falck v úlohe komisára Columba. Foto: Facebook

Za stvárnenie šibalsky sa usmievajúceho detektíva v obnosenom baloniaku získal Zlatý glóbus a štyri ceny Emmy. Falkov herecký talent potvrdili aj dve nominácie na Oscara .

New York/Bratislava 16. septembra (TASR/Teraz.sk) - Americký filmový herec Peter Michael Falk sa celosvetovo preslávil úlohou milo neohrabaného, večne sa ospravedlňujúceho policajného inšpektora Columba v rovnomennom detektívnom seriáli. V sobotu 16. septembra by mal herec 90 rokov.

Za stvárnenie šibalsky sa usmievajúceho detektíva v obnosenom baloniaku získal Zlatý glóbus (1973) a štyri ceny Emmy (1972, 1975, 1976, 1991). Falkov herecký talent potvrdili aj dve nominácie na Oscara (1961, 1962) za filmy Murder, Inc. (Vražda, s.r.o., 1960) a Pocketful of Miracles (Plná kapsa zázrakov, 1961).

Peter Michael Falk sa narodil 16. septembra 1927 v americkom New Yorku. Po operácii zhubného nádoru, ktorú prekonal ako trojročný, mu lekári nahradili oko skleneným. Ešte pred ukončením stredoškolského štúdia pracoval 18 mesiacov ako kuchár na obchodnej lodi. Po roku a pol na mori sa vrátil do školy a stal sa bakalárom v odbore politických vied. V roku 1953 získal magisterský titul v odbore verejnej správy. Našiel si prácu finančného úradníka, no jeho záujem sa sústreďoval najmä na herectvo. Navštevoval herecké kurzy, spolupracoval s amatérskym divadlom a po návrate do rodného New Yorku postupne začal sláviť úspechy na miestnom Broadwayi.

Napriek úspešnej kariére na divadelných doskách Falk v roku 1960 New York opustil a presťahoval sa do Hollywoodu. Hoci mu kvôli jeho handicapu s okom nedávali veľkú nádej uspieť pred filmovou kamerou, hneď za svoj prvý film Murder, Inc. (Vražda, s.r.o., 1960) bol nominovaný na Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Druhá nominácia na rovnaké ocenenie prišla s komédiou Pocketful of Miracles (Plná kapsa zázrakov, 1961). Americký herec zaujal aj svojimi kreáciami v úspešných snímkach Pressure Point (Okamih rozhodnutia, 1962), The Great Race (Veľké preteky, 1965), Husbands (Manželia, 1970), Mikey and Nicky (1976) alebo The Thing About My Folks (Spomienky na minulosť, 2005).

Ako nezabudnuteľný poručík Columbo sa Peter Falk prvýkrát predstavil v roku 1968 v televíznom filme Prescription: Murder (Columbo: Vražda na predpis). Detektív, ktorý nikdy nemal krstné meno a jeho záhadná milovaná manželka sa nikdy v žiadnom zábere neobjavila, predstavoval protipól k ostatným televíznym vyšetrovateľom. Roztržitý Columbo v pokrčenom baloniaku s cigarou v ústach sa stal jedným z najobľúbenejších policajných hrdinov, akých film či televízia ponúkli.

Filmy s kultovou postavou inšpektora televízie vysielali 30 rokov v hlavnom vysielacom čase. Predstaviteľovi hlavného hrdinu vyniesli štyri televízne ceny Emmy i Zlatý glóbus. Falk si za desaťročia zvykol na osobitosti postavy Columba a jeho stvárnenie mu nerobilo problémy, jeden sa však predsa vynoril. Columbo totiž miloval cigaru a keď si herec odvykol od fajčenia, pri nakrúcaní si musel zapáliť. Preukázal však pevnú vôľu a k škodlivému návyku sa nevrátil. Povestný baloniak mu šili na mieru v krajčírstve a olejové fľaky na kabát robili na objednávku.

Americký herec Peter Michael Falk zomrel 23. júna 2011 v Beverly Hills v americkom štáte Kalifornia vo veku 83 rokov. V posledných rokoch života trpel pokročilým štádiom Alzheimerovej choroby, s ktorou súvisela aj jeho demencia. Tá uňho zosilnela po sérii stomatologických operácií v roku 2007.

Z jeho pozostalosti boli vo februári 2012 určené 3 milióny dolárov (2,274 milióna eur) kalifornskej univerzite v Los Angeles (UCLA) v USA na štipendiá pre študentov. Cieľom štipendijného fondu bola pomoc mladým ľuďom študujúcim na univerzite hudbu, zdravotne postihnutým študentom a vojnovým veteránom.