Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Peter Lipa vydal album Slovenské evergreeny

Spevák Peter Lipa, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Lipa na albume mapuje obdobie 30. až 60. rokov. Najstaršia skladba na platni pochádza z roku 1939, kedy ešte ani sám nebol na svete.

Bratislava 8. januára (TASR) - Peter Lipa je pre mnohých Slovákov symbolom džezu, aj keď vo vlastnej tvorbe sa orientuje na piesne na hranici soulu, džezu, rhythm and blues aj popu. Lipov nový album je však úplne výnimočný a dá sa povedať, že v jeho diskografii nemá žiadneho predchodcu. Oprašuje totiž slovenské evergreeny, resp. štandardy, teda okrídlené hity, ktoré pozná každý, a ktoré sú súčasťou kultúry národa. Lipa na albume mapuje obdobie 30. až 60. rokov. Najstaršia skladba na platni pochádza z roku 1939, kedy ešte ani sám nebol na svete.

Album Slovenské evergreeny ponúka desať piesní, sú nimi Vám o láske spievam (rok prvého vydania 1953), Milý mi medvieďa maličké dal (1956), Čo sa mi môže stať (1939), Dve oči neverné (1946), Je máj (1954), Maličká slzička (1946), Starec a blues (1961), Biele margaréty (1974), Dnes mám prvé randevú (1940) a Do zajtra čakaj (1963). TASR informovala PR manažérka Katarína Ovseníková.

Spevák sa sám nehlási k nejakému zberateľstvu slovenskej hudby a jej systematickému mapovaniu, k albumu ho inšpirovala celoživotná práca skutočného odborníka Pavla Zelenaya. „Ak si niekto myslí, že som bol kedysi fanatickým poslucháčom slovenskej populárnej hudby alebo dokonca zberateľom starých platní, tak sa mýli, lebo ja som od svojich pätnástich miloval zakázané ovocie - rock and roll vo všetkých jeho podobách,“ hovorí Lipa a dodáva: „Ten bol vtedy od slovenskej populárnej hudby na míle vzdialený. Ale to dôležité médium, cez ktoré sa mi do uší dostávala hudba, do tanca a na počúvanie, bol rozhlas po drôte a naše domáce rádio. Z neho som stále počúval všetky pesničky, ktoré som nedávno objavil v knižke nestora tejto hudby Pavla Zelenaya 100 slovenských evergreenov. Pred tou hudbou totiž vtedy nebolo úniku. Hrali ju všade, v rozhlase, na tancovačkách a dokonca aj v prešovskom miestnom rozhlase. Keď som v tej notovej knižke začal listovať, naraz som si uvedomil, že všetky, alebo aspoň drvivú väčšinu tých pesničiek poznám. Ale netuším odkiaľ.“

Lipa vždy spolupracuje s producentskou elitou a tá sa objavuje aj na Slovenských evergreenoch. Niektoré skladby vznikli v interakcii s Rolandom Kánikom, v komornej zostave s Gabom Jonášom, ktorý ich vraj ako jediný zo spolupracovníkov aspoň trochu poznal aj predtým, štyri nahrávky so svojou stálou kapelou Lipa nahral pod dohľadom Ivana Jombíka. Vo dvoch skladbách nahral Rado Tariška celú saxofónovú sekciu. Jedna skladba vznikla v koprodukcii s Michalom Šimkom. V dvoch duetoch sa na albume objavia mimoriadne speváčky Svetlana Rymarenko a Zuzana Mikulcová.