Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Pezinok buduje bubenícku tradíciu, blíži sa festival DRUMFEST SLOVAKIA

Hosť festivalu Drum fest Slovakia Dan Mayo. Foto: Archív festivalu

Jedným z hlavných hostí je izraelský hráč Dan Mayo, mimochodom jeden z členov kapely s názvom Tatran. Aktuálne je na celosvetovom turné s Mike Shinodom z obľúbenej skupiny Linkin Park.

Pezinok 3. apríla (TASR) – Zvuk bicích sa počas prvého aprílového víkendu rozľahne Pezinkom. V sobotu 6. apríla sa v tomto meste už tretí raz uskutoční festival DRUMFEST SLOVAKIA. „Je to festival milovníkov bicích nástrojov a je určený každému, kto vníma hudbu a rytmus,“ povedal pre TASR organizátor podujatia Petter Bittner z občianskeho združenia P.R.D. (Pezinské rozprávkové divadlo).

„Už počas predchádzajúcich ročníkov našej akcie sa ukázalo, že vzniká a rozširuje sa komunita ľudí, ktorých zaujímajú bicie nástroje. Ľudí, ktorí hru na bicie radi počúvajú, obdivujú, alebo si ju chcú aj vyskúšať. Bicie v sebe majú niečo magické, čo ľudí priťahuje. Preto majú o náš festival záujem nielen profesionálni hráči, ale všetci, ktorých tento nástroj oslovil. Vďaka DRUMFESTU SLOVAKIA majú možnosť vyskúšať si to, zahrať, prípadne vidieť, ako hrajú skutoční majstri,“ uviedol Petter Bittner. Tak ako v minulých rokoch, bude sa sviatok nadšencov bicích nástrojov konať v pezinskom Dome kultúry a podujatie bude mať troch lídrov z prvej bubeníckej ligy.

Jedným z nich je izraelský hráč Dan Mayo, mimochodom jeden z členov kapely s názvom Tatran. Aktuálne je na celosvetovom turné s Mike Shinodom z obľúbenej skupiny Linkin Park. Svojský spôsob hry a originálny zvuk ho robia veľmi dobre viditeľným či skôr počuteľným členom bubeníckej komunity.

Pre Angličana Kaza Rodrigueza je typický veľmi moderný prístup k hraniu, na ktoré používa klasické, ale aj elektronické bicie.

A napokon sa Pezinku predstaví veľký talent domácej scény Jakub Kačic ktorý zastupuje novú nastupujúcu bubenícku generáciu.

Opäť je popri troch hlavných vystúpeniach pripravený workshop, ktorý tento raz povedie kreatívny hráč Igor Ajdži Sabo. Za sebou má spoluprácu s takými hudobnými osobnosťami ako Jana Kirschner, IMT Smile, Richard Müller, Peter Lipa a ďalší.

Už druhý raz sa návštevníkom festivalu predstaví Boris Čellár so svojou zázračnou drevenou skrinkou nazvanou WoodPack, čo je nezvyčajný rytmický a zároveň aj melodický hudobný nástroj. Obľubu sí získava na celom svete. A hoci ide o perkusiu, dajú sa na ňom zahrať aj melódie či akordy, čo si hostia festivalu budú môcť nielen vypočuť, ale aj vyskúšať.

V predošlých dvoch ročníkoch sa v Pezinku predstavili také hviezdy bubeníckeho neba, ako bol Benny Greb, hráč z Nemecka, ktorý sedí za súpravou bicích nástrojov od svojich šiestich rokov a dnes po celom svete odovzdáva skúsenosti na tzv. bubnových klinikách. Vlani bola hlavnou hviezdou festivalu nemecká hráčka na bicie Anika Nilles, ktorá je zvláštnym zjavom nielen preto, že je žien za bicími predsa len menej než mužov, ale aj preto, že je skladateľka a vlastnú hudbu komponuje od svojho detstva.

Na festivale nebude chýbať výstava bicích nástrojov sprístupnená už od 15. hodiny, teda dve hodiny pred začiatkom samotného programu. Takisto si hostia formou minúty hlasného potlesku zaspomínajú na niektorého z bubeníkov, ktorí už opustili pódiá. „Po Ďurovi Černom z Tublatanky a Dodovi Šošokovi to tento raz bude Nick Menza zo skupiny Megadeth, ktorý zomrel počas vystúpenia priamo za bicími nástrojmi vo veku 51 rokov,“ dodal organizátor a takisto hráč na bicie Petter Bittner.

Aktuality a podrobnejšie informácie o treťom ročníku festivalu DRUMFEST SLOVAKIA možno nájsť na stránke www.feelme.sk/drumfest-slovakia, resp. na facebooku.